Henk Bakker beheerder van de muziektuin, die voorlopig leeg blijft. De enige optredens die verzorgd worden zijn door de vogels.
Henk Bakker beheerder van de muziektuin, die voorlopig leeg blijft. De enige optredens die verzorgd worden zijn door de vogels. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Ondanks versoepelingen blijft de Muziektuin gesloten

'Koren hebben niet kunnen oefenen, dus is er geen repertoire'

SCHAGEN - De Muziektuin ligt er mooi bij, vredig zelfs. Tocht is dit niet het aangezicht dat we graag willen zien. Er is geen reuring, je hoort er geen muziek muziek, er zijn geen optredens en bovenal geen bezoekers. Ondanks de versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd is het seizoen voor de Muziektuin in Schagen afgelopen. Een domper volgens beheerder Henk Bakker, maar ''het is niet anders''.

"Als we de richtlijnen volgen, dan mag de tuin in theorie open voor dertig man publiek. Maar kijk eens om je heen, we hebben hier ruimte voor een paar honderd man. Dan ontvang je toch geen dertig gasten? Dat valt in het niet,'' zegt Bakker, die al meer dan tien jaar beheerder is van de Muziektuin en van het erbij gelegen buurthuis Loet 10.

Enkele middagen per week is Bakker te vinden in de tuin en bij het buurthuis. Waar in Loet nog enkele activiteiten worden gehouden, is het in de tuin stil, doodstil. Normaal gesproken is het seizoen, van mei tot oktober op de zondagmiddag, helemaal volgeboekt met optredens van koren en bands. Op andere dagen zijn er vaak bruiloften en andere evenementen die er in de mooie tuin plaatsvinden. "Deze tuin is een sociaal gebeuren. Het is er altijd leuk, je krijgt hier energie. Door corona liggen we al ruim een jaar stil. Het is een groot gemis voor de inwoners. Ik word als beheerder vaak aangesproken, wanneer ga je weer open? Heb je optredens gepland? Helaas moet ik iedereen teleurstellen. Ook in de zomer blijven we dicht.''

Zangmiddagen als alternatief

Wel ziet Bakker een lichtpuntje aan het einde van de coronatunnel. "Door de versoepelingen ben ik gaan nadenken over alternatieven. In september wil ik starten met zangmiddagen. Mensen kunnen zich via de website aanmelden zodat ik weet hoeveel mensen er komen. Het is dus geen koor. Elke week wil ik een ander thema of muziekgenre aansnijden, dus als je kunt per week kijken wat je leuk vindt. De kosten bedragen 5,- euro per persoon inclusief koffie.

Lees verder op pagina 5