Rudi Lubbers. Zijn bewogen leven is nu opgetekend in een boeiende biografie.
Rudi Lubbers. Zijn bewogen leven is nu opgetekend in een boeiende biografie. (Foto: NH Nieuws)

Lubbers benoemd tot bondsridder

HEERHUGOWAARD/ AMSTERDAM - Voormalige bokskampioen Rudi Lubbers is maandag 25 januari door de Nederlandse Boksbond (NBB) benoemd tot bondsridder. De in Heerhugowaard geboren Lubbers ontving het bij de onderscheiding behorende beeldje in de Boksschool Albert Cuyp in Amsterdam, waar bondsvoorzitter Boris van der Vorst het hem overhandigde. De bond vond het een mooi moment voor deze speciale erkenning, omdat er deze week een biografie verschijnt over het turbulente leven van Rudi Lubbers, getiteld 'De man die bleef staan'.

Boksschool Albert Cuyp was niet voor niets gekozen als locatie. "Een historische plek, hier stond de wieg van vele bokskampioenen", aldus Van der Vorst. "Een passende locatie voor een oud-bokser die enorm veel respect en waardering verdient voor zijn boksloopbaan." Lubbers werd gedurende zijn carrière veelvuldig Nederlands kampioen in het halfzwaar- en zwaargewicht en stond ook internationaal zijn mannetje. Memorabel is zijn partij tegen bokslegende Muhammad Ali in Jakarta in 1973. De verwachting is dat Lubbers snel tegen het canvas zal gaan, maar die voorspellingen komen niet uit. Wereldwijd zien miljoenen televisiekijkers hoe het zwaargewicht uit Heerhugowaard twaalf ronden blijft staan tegen 'The Greatest of All Time'.

Ambassadeur

"Je bent met je technische stijl van boksen en geweldige prestaties een ambassadeur geweest van het Nederlandse boksen", zo sprak Van der Vorst Lubbers toe. "In jouw ruim 140 partijen heb je nog nooit van een Nederlander verloren. Daar wil de Nederlandse Boksbond aandacht aan besteden en de verschijning van jouw biografie is een gepast moment om dat te doen."

Mensonterende

Na zijn sportloopbaan trok Lubbers als kermisexploitant door Europa. Maar dan gaat het mis en wordt hij in Portugal opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van 350 kilo hasj. Lubbers is onschuldig, maar wordt desondanks veroordeeld en zit een straf van acht jaar uit. Als hij uiteindelijk vrijkomt, blijft hij worstelen met zijn jaren in gevangenschap. Hij is verbitterd en wil alsnog proberen zijn onschuld te bewijzen. Als dat niet lukt vlucht hij naar Bulgarije waar het tv-programma 'Andere Tijden Sport' hem in mensonterende omstandigheden terugvindt. In de biografie 'Rudi Lubbers. De man die bleef staan', geschreven door John van Ierland, vertelt Lubbers voor het eerst zijn hele levensverhaal, hoe het verder met hem ging na die spraakmakende documentaire en hoe hij ondanks alle tegenslagen en de stoten die hij uitgedeeld kreeg van de maatschappij, toch overeind bleef.

'Rudi Lubbers. De man die bleef staan' van John van Ierland verschijnt donderdag 28 januari bij Noblesse Uitgevers. ISBN 978 90 830 6761 2.