Ook Femmy maakte haar kunstwerk met één hand.
Ook Femmy maakte haar kunstwerk met één hand. (Foto: Aangeleverd)

Bijzondere kunstexpositie in Hugo-Waard

HEERHUGOWAARD - De kunstgroep van woonzorgcentrum Hugo-Waard laat letterlijk zien wat ze in huis heeft! Donderdag 21 januari heeft een groep creatieve Pieter Raat-cliënten een mini-expositie geopend.

Vorig jaar zijn cliënten Femmy, Vroni, Ron en Leni een kunstgroep gestart. "Elke week zijn zij heerlijk bezig en ze maken echt prachtige werken. Al snel kwam de wens om kunstwerken te exposeren in ons eigen woonzorgcentrum aan het Gerard Douplantsoen. Wat ben ik trots op onze kunstgroep", vertelt welzijnscoördinator Carla Gleijsteen. "Alle kunstenaars hebben een halfzijdige verlamming. Dat betekent dat de schilderijen, handwerken, keramiek objecten en portretten met één hand gemaakt zijn. Zo knap!"

Pronkstuk

In totaal bestaat de expositie uit twintig kunstwerken van cliënten, variërend van schilderijen met olieverf, tot schetsen en foto’s. "Elke kunstenaar exposeert vijf stukken, waarvan één pronkstuk op een zuil geplaatst is. De zuilen zijn tijdelijk gratis beschikbaar gesteld door de Kunstkerk." Het was nog best een uitdaging om een keuze te maken. "Leni wil het liefst het hele huis voorzien van kleur en schilderijen. Kunstwerken genoeg! Uiteindelijk is het toch gelukt om vijf werken te selecteren", lacht Carla. Kunstenaars Femmy, Vroni, Ron en Leni onthulden hun eigen pronkstuk en vertelden er kort iets bij.

Verrassing

Tijdens de mini-opening was er een speciale verrassing voor bestuurder Gabriele Kasten: cliënt Ron heeft op basis van een foto een prachtige schets van haar gemaakt. "Ontzettend geroerd ben ik door dit fraaie kunstwerk en dit mooie gebaar van Ron. Heel hartelijk dank!", aldus een zichtbaar verraste Kasten. "Ik hoop dat onze cliënten nog heel lang en met plezier samen kunst mogen maken en dat we er nog lang van mogen genieten." Naast de werken van de kunstgroep, zijn ook enkele foto's onthuld van Femke Daudeij van Part of a Story Photography. "In 2020 bestond Pieter Raat 25 jaar. In het kader daarvan, hebben we een oproep gedaan onder cliënten. Of er mensen op de foto wilden met een typisch Heerhugowaards attribuut en hun verhaal wilden vertellen. Zo leuk! We hebben onder andere bakker Rood, mevrouw Hoedjes van groenten- en fruitwinkel Hoedjes, mevrouw Van Vliet van de melkwinkel en onze huispianist meneer Koomen op de foto gezet. Die hangen nu in Hugo-Waard. Ook in De Raatstede hangen enkele fraaie portretten. Het allerliefst had de kunstgroep groot uitgepakt. "Vanwege corona houden we het bewust heel klein, dus alleen voor de eigen bewoners. De werken zijn nog lange tijd te zien bij Hugo-Waard en ondertussen gaat de kunstgroep gewoon creatief door", aldus Carla.

Overzicht van de werken die de kunstgroep momenteel exposeert n Hugo-Waard.
Ron overhandigt zijn portret aan de zichtbaar ontroerde Gabriele Kasten.