Johan Koekkoek zag met lede ogen aan hoe het terrein naast zijn bedrijf van InnoVfoam erbij lag. Hij nam contact op met Jochen Mastenbroek (r) van Bee Valley.
Johan Koekkoek zag met lede ogen aan hoe het terrein naast zijn bedrijf van InnoVfoam erbij lag. Hij nam contact op met Jochen Mastenbroek (r) van Bee Valley. (Foto: Bianca Huibers)

Ook een Bee Valley op Breekland

OUDKARSPEL - "Het terrein lag er rommelig bij en het moest echt een opknapbeurt ondergaan. Dus zocht ik contact met de gemeente en vroeg toestemming om er een mooi stukje groen van te maken. Dat was goed, maar wel met het verzoek er ook iets met bijen te gaan doen, dus kwam Jochen Mastenbroek uit Noord-Scharwoude in beeld, die ervaring heeft met het bouwen en onderhouden van een bijenhotel,” aldus Johan Koekkoek.

door ben wansink

'Zonder bijen is leven onmogelijk'

Het terrein naast het bedrijf InnoVfoam, specialist in schuimblussystemen, is een prachtig duurzaam en groen terrein ontstaan. Het veld lag er en echt een bestemming had het niet. Eigenaar- directeur Koekkoek zag het met lede ogen aan. Hij begreep ook wel dat de gemeente ook andere bezigheden te doen heeft dan dat veldje te onderhouden. Dus kwam hij in gesprek met Mastenbroek en nu ligt er een prachtig, bloemrijk veld met een viertal fruitbomen en een eigen Bee Valley.

Wie regelmatig een rondje Diepsmeerpark loopt is daar zeker al een Bee Valley tegengekomen, een plek waar bijen kunnen vertoeven, noem het maar een bijenhotel. Dat is nu ook het geval op deze tweede plek op het bedrijventerrein Breekland. Niet zo uitgebreid maar met een mooie huisje met drukbezochte bijenkas. De bijtjes vliegen af en aan en de kleurrijke bloemen erom heen geven voldoende stuifmeel. Bijen spelen een enorm belangrijke rol in ons bestaan. Onze hulp en bescherming kunnen zij goed gebruiken, in een wereld waar er steeds minder leefruimte voor de beestjes is.

Mensen gebruiken steeds meer stenen om hun tuin te betegelen en het zoeken naar stuifmeel is daardoor een lastige zaak voor een bij geworden.

Uit de hand gelopen hobby

Johan Koekkoek: “Toen eenmaal de toestemming er was om van het braakliggende terrein iets moois te maken, kwam ik al snel in contact met Jochen Mastenbroek, die de eerste Bee Vallee in het Diepsmeerpark zo prachtig gebouwd heeft. Dat wilde ik ook graag hier, op Breekland, op het terrein naast mijn bedrijf”.

“En”, vult Jochen aan, “ik ben aan het overleggen over nog een Bee Valley, ook op Breekland. Mijn hobby, want dat is het nog steeds, begint misschien een beetje uit de hand te lopen. Ik ben vrijwillige brandweerman, hou van dit werk, maar bijen zijn toch wel mijn passie. Dus toen ik in contact met Johan Koekkoek van InnoVfoam kwam, zag ik het gelijk zitten.

Verleden jaar is het terrein met bloemenzaad ingezaaid en met hulp van mijn zoon Gijs bouwde ik dit bijenhotel. De kas gedijt goed, de bijen zijn heel tevreden!” Een kijkje in de kas laat zien hoe de honingraten groeien en hoe actief de bijen zijn. “Compliment aan de gemeente die ons toestond dit mooie natuurplekje te ontwikkelen. Ik hoop dat er veel mensen komen kijken en net zo zullen genieten als wij doen!”, zegt Johan Koekkoek trots.

Rustig plekje

Wie een keer wil kijken hoe mooi het stukje natuurschoon geworden is kan op een mooie zomerse dag naar deze nieuwe Bee Valley wandelen of fietsen.

Het veldje met de bloemenzee en de fruitbomen ligt dus naast het bedrijf InnoVfoam aan de Lorrie in Breekland, vanuit Oudkarspel achteraan links vanaf de Hopmansweg.

Bee Valley Breekland ligt op een rustig plekje en heeft geen last van langsrazend verkeer of andere verstoring.

Het bedrijf is gemakkelijk te herkennen, met op het dak een platform met echte helikopter.