Stimulatie, aanleg of toch de genen?

Als ik deze column inlever zijn er nog 4 dagen in de Tour 2021 te gaan.

Na enkele dagen Tour wisten we eigenlijk al dat Tadej Pogacar zonder pech de eind overwinnaar zou zijn. Wat een klasse! Wat een klasbak! Maar wat hebben wij genoten van het wielrennen en vooral van mooie Hollandse successen met Mathieu, Bauke, Ide, Wout en Wilco. Met onze mannen hadden we weer etappe winsten, de gele trui en de bollen trui en dat is toch heel wat jaren geleden.

Mathieu van der Poel droeg zijn eerste etappezege op aan zijn overleden opa, de grote Raymond Poulidor. Je vraagt je dan af, zijn het de genen of aanleg of stimulatie. Waarschijnlijk een combinatie. Thuis wordt er veel over wielrennen gepraat, je moet er aanleg voor hebben, je moet sterk zijn, doorzettingsvermogen hebben en misschien ook de genen?

Mathieu van der Poel is een zoon van Adrie van der Poel, ook een groot renner.

Zijn moeder is een dochter van Raymond Poulidor. We moeten ook de moeders niet vergeten in dit verhaal, een belangrijke factor!!

Voor deze vraag ben ik eens in de boeken gedoken om te kijken of genen een grote rol spelen bij sport successen door kinderen.

En daar kom ik meteen bij de familie Knetemann. Vader Gerrie, ons allen bekend, en moeder Gre Donker die ook goed kon fietsen brengen ons bij dochter Roxanne die ook menig cours wist te winnen. Hun zoon Marnix, bekend van Boer zoekt Vrouw, heeft de genen niet meegekregen. Hij houdt het bij zijn koeien.

De familie Schleck uit Luxemburg met vader Johnny gaf de genen door aan zijn 2 zonen Frank en Andy en hun goede prestaties hoef ik hier niet te vermelden. Hun Opa Gustav Schleck vinden we ook al in de boeken van de jaren ‘30.

De zoon Axel van Eddy Merckx was een goede wielrenner.

In de boeken vinden we ook veel broers die beide een aardig ritje konden wegtrappen zoals Fedor en Nino den Hertog, Jan, Piet en Fons van Katwijk.

Er zijn zelfs families met 4 broers die zeer goed konden fietsen, b.v. de familie Simon. Pascal, Francois, Regis en Jerome Simon.

In deze Tour rijden de gebroeders Boy en Danny van Poppel die de wielergenen meekregen van hun vader Jean-Paul. En ook dochter Kim behaalde successen.

Bij het veldrijden zien we Reinier en zijn zoon Richard Groenendaal als twee druppels water door de modder crossen, dezelfde manier van rijden.

Ook bij voetbal zijn er veel zonen die hun vader in de sport achterna gaan. Jordy en Johan Cruijf, Daily en Danny Blind.

De racegenen van Max Verstappen zijn ook duidelijk. Zijn vader Jos behaalde vele successen in de Formule-1 en zijn moeder Sophie Kumpen is een bekend kart-ster.

Ik zie nu zoon René van Jan Lammers heel goed in de racewagen presteren. Hier is vast stimulatie maar ook aanleg voor die tak van sport en zeker ook de genen.

Nu ik dit allemaal heb opgezocht geloof ik zeker in sport genen. Ik kom schaatser Yp Kramer tegen met zoon Sven Kramer die samen met hockey vrouw Naomi van As door het leven gaat. Hun kind gaat misschien top ijshockey spelen, dan weet ik genoeg en is mijn vraag beantwoord.

Dus als goede Nederlandse wielrenners met goede wielrensters of sporters een gezin gaan stichten komt er vast wel eens opvolging van Jan en Joop. Dus met de goede genen perfecte wielerbenen!