Mr. A.W.J. Castelijns.
Mr. A.W.J. Castelijns. (Foto: Fotostudio Wick Natzijl)

In Memoriam Louis Castelijns

'Afgelopen week bereikte mij het bericht dat Louis Castelijn is overleden. Dan dwalen je gedachten onwillekeurig af naar het verleden omdat Louis voor mij persoonlijk heel veel heeft betekend. Buiten het feit dat hij niet alleen een geweldige advocaat was, deed hij ook veel voor de gemeenschap. Zo was hij eind jaren tachtig bestuurslid bij AZ, onder de toenmalige voorzitter Bart de Lange. Begin jaren negentig werd hij zelf voorzitter en onder zijn leiding is AZ toen overgegaan naar Dirk Scheringa. AZ kwam financieel in de problemen en op dat moment was dit de enige juiste beslissing gezien de situatie waarin AZ zich bevond. Ik heb dat allemaal als bestuurslid en nauwbetrokkene van dichtbij mogen meemaken. Al met al geen gemakkelijke periode. Dankzij Louis, en in onderling goed overleg met de overige bestuursleden, is deze beslissing destijds genomen. 

Louis zal ik me echter blijven herinneren als de man die ons (Rodi Media) heeft gered uit de handen van De Telegraaf, dat koste wat het kost Rodi Media onderuit wilde halen. Zij deden dat op slinkse wijze vlak voor kerst en probeerden het nogmaals op oudjaarsdag, maar Louis lukte het tot twee keer toe om dit middels een kort geding af te wenden.

Inmiddels is de relatie dankzij overname van Mediahuis genormaliseerd. Maar het is mede dankzij Louis dat Rodi Media haar zelfstandigheid heeft weten te behouden. 

De laatste tijd kwam ik hem nog regelmatig tegen in de bestuurskamer bij AZ. Vaak hadden we het dan over deze periode van AZ, maar ook over wat hij allemaal voor ons heeft betekend. Inmiddels heb ik, meer dan me lief is, problemen met behulp van een raadsheer moeten oplossen. Hierbij denk ik vaak aan Louis, want als we dan weer eens een brief ontvingen met een hele rij namen van advocaten erop, zei Louis altijd dat die namen hem niets zeiden. "Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit voor de balieā€, zei hij. En daar was hij goed in.

Louis was voor mij een fantastische advocaat en een fijne man om mee te werken in het bestuur van AZ. Hij hield ook van een feestje. Met carnaval moest hij altijd naar Limburg. Op verschillende feesten van AZ was Louis altijd een gangmaker. Als zijn brilletje scheef op zijn hoofd stond, dan wist je hoe laat het was.

Zijn vrouw Ine en alle overige familie en naasten wens ik alle sterkte om dit verlies te dragen.'


Dick Ranzijn sr. 

Rodi Media