Oranjestichting Broek op Langedijk: vlnr: Judith Leegwater (secretaris), Martijn Arends (marketing & pr), Chris Rijnders (optochtcommissie), Erik Bak (voorzitter), Jim Groenland (horeca-partner), Joke Drost (programmering), Mies Bleeker-Dorst (spelcomm. & collecte), Ruud Nannes (bouwteam), Gert Jan van Veen (bouwteam) en Peter Bijvoet (financiën).
Oranjestichting Broek op Langedijk: vlnr: Judith Leegwater (secretaris), Martijn Arends (marketing & pr), Chris Rijnders (optochtcommissie), Erik Bak (voorzitter), Jim Groenland (horeca-partner), Joke Drost (programmering), Mies Bleeker-Dorst (spelcomm. & collecte), Ruud Nannes (bouwteam), Gert Jan van Veen (bouwteam) en Peter Bijvoet (financiën). (Foto: aangeleverd)

'Ook in 2021 wordt Koningsdag een feest. We moeten het er alleen zelf van maken!'

BROEK OP LANGEDIJK - "Dit jaar zijn de beperkingen nog strikter dan vorig jaar en tóch hebben we een prachtig Oranjeprogramma samengesteld, met voor elk wat wils. Bijvoorbeeld: een popquiz met live muziek, een kinderdisco, een versier je tuin wedstrijd en een hoogtepunt dit jaar is het Rad van Oranje met fantastische prijzen." Het enthousiasme spat er af bij voorzitter Erik Bak, als hij met trots vertelt over het voornamelijk online Koningsdagprogramma van de Broeker Koningsdag 2021.

Koningsdag in Langedijk wordt in 2021 gevierd op coronavriendelijke wijze. Geen kleedjesmarkt, geen kroegen vol oranje uitgedoste mensen, geen grootse kinderoptocht, en geen Havenplein vol feestgangers. "Maar ook in 2021 wordt Koningsdag in Langedijk een feest. We moeten het er alleen zelf van maken! En vooral kijken naar wat er wél kan."

Dat was nog een hele opgave voor het tienkoppige bestuur van de Oranjestichting van Broek op Langedijk. "Creatief denken, overleggen, navragen, aanpassen en steeds kijken naar de actualiteit. Maar het is ons gelukt om toch een mooi programma te kunnen bieden, al is het voornamelijk online."

Moeizame gesprekken

De comités in de andere dorpskernen hebben stuk voor stuk aangegeven er dit jaar geen gat in te zien en hun pijlen liever te richten op Koningsdag 2022. "Ontzettend jammer, maar ook volkomen te begrijpen. In de eerste plaats is het voor veel Oranjestichtingen steeds lastiger geworden om enthousiaste vrijwilligers te vinden, die niet alleen die dag, maar ook de rest van het jaar meedenken. In Broek zijn we wat dat betreft gezegend met een hecht team dat op elkaar is ingespeeld en waarin elk lid een eigen kwaliteit heeft. De een doet de sponsoring, de ander is verantwoordelijk voor de communicatie en media uitingen. Weer een ander zorgt voor de opbouw van de Oranjetent en voor de infrastructuur en we hebben een vaste horecapartner aan ons gebonden die meedraait met het bestuur. Niet onbelangrijk is ook dat onze financiële positie goed is en we altijd een beroep kunnen doen op lokale bedrijven. Uit de opbrengst van de collecte kunnen we afleiden dat ook de inwoners ons dik steunen. Al met al maakt dat het eenvoudiger om activiteiten neer te zetten. Als voorzitter ben ik met name verantwoordelijk voor het houden van het overzicht tussen alle activiteiten en voor de gesprekken met de gemeente. En ook dat vergt veel inspanning en incassering met de beperkingen en strenge regels die er zijn in een coronajaar waar de samenleving op slot zit…"

'Een jaar zonder Koningsdag in Broek op Langedijk: dat kan dus niet!'

Erik is ook voorzitter van het COC Langedijk, dit is het overleg orgaan van alle Oranjestichtingen in Langedijk. Van oudsher heeft elk dorp een eigen oranje comité. "Elk jaar hebben we overleg met alle besturen over wie wat doet en wat we van elkaar kunnen leren. Dit jaar hebben we vroegtijdig al gezamenlijk overleg gevoerd met de gemeente, maar we waren helaas snel uitgepraat. St Pancras besloot al vrij snel om Koningsdag 2021 over te slaan, waarna steeds meer dorpskernen hetzelfde deden. Niet omdat ze niet willen, maar wel omdat het vrij onmogelijk bleek om nog iets leuks te organiseren. Bijna alles wat je aan buitenactiviteit wilt doen op Koningsdag krijgt het stempel 'evenement' en dat mag niet. Punt. Of dat terecht is en de manier is waarop je je als gemeente moet opstellen? Tja, daar vinden de verschillende besturen wel iets van. Noord-Scharwoude organiseert in samenwerking met de onderbouw van de basisschool een kleurwedstrijd, wij hebben ons snel gericht op online mogelijkheden. En bij wat er wel buiten gebeurt: vooral zelf goed nadenken over hoe je iets aanpakt binnen de mogelijkheden die er zijn en daarin ook vooral creatief te denken en doen. In Broek is dat heel aardig gelukt, al zeg ik het zelf, en dan te bedenken dat we voor de tweede keer op rij geen normale Koningsdag vieren. Alleen vorig jaar moesten we een volledig programma afgelasten en hebben we wat kleinschalige activiteiten gedaan, wat ook al veel voeten in de aarde had. Dat heeft ons alleen nog maar meer gemotiveerd om ook dit jaar, ondanks de beperkingen, wel groots uit te pakken. Een jaar zonder Koningsdag in Broek op Langedijk: dat kan dus niet!"

Dat Koningsdag 2021 zich voornamelijk online afspeelt hoeft de pret zeker niet te drukken. "Er is wel een aantal activiteiten die buiten worden gehouden hoor, maar dat houden we voor een deel onder de pet. We willen niet dat er groepen mensen op af komen", zegt Erik. "We nodigen alle Langedijkers sowieso uit om Koningsdag met ons te vieren. Kijk de hele dag naar onze uitzending vanuit de speciale Oranje TV Studio waar onze reporters ter plekke live verslag doen op diverse locaties in het dorp. Ook Langedijker historicus Arie Kaan vertelt alles over de regionale ruilverkaveling in Langedijk, en hierbij wordt divers historisch en uniek beeldmateriaal getoond.

Groot feest

Kortom: geen Broeker Koningsdag zoals iedereen gewend is, maar wel eentje voor in de boeken. Want dat het maandag 26 en dinsdag 27 april groot feest wordt, staat als een paal boven water!

Het volledige programma is te bekijken op www.broekerkoningsdag.nl en na te lezen in het minimagazine dat vandaag (vrijdag) wordt verspreid bij deze krant, op alle adressen (met een ja/ja of ja/nee sticker) in Broek op Langedijk.