Elke donderdagmiddag kunnen kids na school met Rick meedoen op een van de sportveldjes in Langedijk.
Elke donderdagmiddag kunnen kids na school met Rick meedoen op een van de sportveldjes in Langedijk. (Foto: Theo Annes)

Buurtsportcoach Rick Dekker

Vervolg van voorpagina


Daarnaast organiseerde hij de Langedijker Winter Games waarin kinderen en jongeren diverse sporten konden uitoefenen en samen met de mannen van Activ8 en SportsInc een FitChallenge konden doen.

After School Sports

Momenteel geeft Rick Afterschool Sports aan de jeugd tot en met 12 jaar. Van 14.15 tot 15.30 uur gaat hij sporten en spelletjes doen met jeugd die zich vooraf opgeeft, maar ze kunnen ook aan komen waaien. "Dan noteer ik wel hun gegevens in verband met de corona maatregelen. Maar in principe is iedereen welkom. De aantallen zijn nu nog klein, maar ik ga dit verder uitrollen met alle scholen en wil ook met Allente in gesprek om zo de BSO kinderen te kunnen laten meedoen." Er zijn vier locaties in de gemeente die hij wekelijks bezoekt: De Kooi in Oudkarspel, het kunstgrasveldje bij De Wijde Veert, het kunstgrasveld Mayersloot, en het veldje achter de Paus Johannes school en de Phoenix in Sint Pancras. Voor data en opgave kijk je op www.actiefsportenevents-langedijk.nl/events/after-school-sports.

In de voetbalkooi in Oudkarspel geeft hij samen met buurtcoach Hassan ook 'Ballers of the Street'. Deze activiteit is speciaal voor de jeugd vanaf 13 jaar die buiten met elkaar willen voetballen. Van 15.30 tot ongeveer 17.00 uur zijn Rick en Hassan aanwezig om deze activiteit te begeleiden. "Kost niks en je hoeft je niet aan te melden, dus kom gewoon lekker voetballen!"

'Ik mis de ouderen'

Hij zit dus niet bepaald stil! "Met kinderen sporten en in de buitenlucht is er gelukkig nog heel wat mogelijk, maar ik mis wel de oudere doelgroep. Als Buurtsportcoach is daar voor mij ook een belangrijke rol weggelegd. Ik vind het juist met ouderen zo mooi om aangepaste sport- en spelvormen te doen. Toen het nog kon deed ik Sportmix met een vaste groep 60 plussers, dat varieerde van tennis tot frisbeeën. Die mensen zijn altijd heel enthousiast en blij. Een voordeel is ook dat ze je altijd bedanken én helpen met opruimen", lacht Rick. "Ik probeer evengoed wel dingetjes voor ze te organiseren, maar merk ook dat veel ouderen het momenteel erg spannend vinden en liever thuis blijven. Zonde, want lichamelijk fit blijven is des te belangrijker in deze coronatijden."

Walking Football

Zijn hoop is gevestigd op de komende maanden. "Als de meeste vaccinaties zijn gezet en er weer weer wat vertrouwen terugkomt wil ik gaan starten met Walking Football, in samenwerking met een fysiotherapeut en de voedingscoach van leef Smakelijk. Grote clubs in Nederland doen dit ook al en het blijkt een geweldig succes. Bij Walking Football gaat het niet om de sterkste of snelste speler, maar om het samen ballen. Iedereen kan meedoen. Naast sportief bezig zijn is daarbij ook het sociale aspect heel belangrijk. De derde helft, maar dan anders", lacht Rick.

Derde helft

Over de derde helft gesproken, in zijn persoonlijke sportieve leven is het ook een beetje tam. "Ik speel in de selectie van DTS onder trainer René Duys. We hebben een heel leuk team bij een prachtige en gezellige club in Oudkarspel. Maar momenteel is daar ook niet veel te beleven. Trainen doen we inmiddels wel weer, maar als je niet echt ergens voor traint, behalve om in conditie te blijven, dan is de motivatie om tijdens storm en hagelbuien te ballen, soms wel een beetje ver te zoeken."

Langedijker sportzomer

Rick bekijkt de toekomst positief. "Er komt een einde aan deze toestand en dan gaan we helemaal los. De Wandelvierdaagse wordt mooier dan ooit en ook de Sportweek wordt een knaller. En zo staan er nog een aantal mooie sportieve evenementen op stapel. De plannen zijn er al, nu alleen de omstandigheden nog. Laat die Langedijker sportzomer maar komen!"

Wil je weten wat Rick en zijn collega's voor de jeugd organiseren in Langedijk? Kijk dan op Facebook of Insta bij Actief Sports @ Events en geef je op voor een van de activiteiten. Mailen naar Rick kan ook: r.dekker@actiefsportenevents.nl.