Ben jij tussen de elf en achttien jaar en heb je een mening? Laat je stem horen!
Ben jij tussen de elf en achttien jaar en heb je een mening? Laat je stem horen! (Foto: AdobeStock)

‘Ben je tussen de 11 en 17 jaar en heb je een mening? Laat van je horen!’

DIJK EN WAARD – Juist als je in je middelbareschooltijd zit, zijn sociale contacten van levensbelang. Maar door de coronacrisis en de lockdown staat dat noodgedwongen op een laag pitje. Wat doet dat met het welzijn van jongeren? Kunnen zij hun ei nog wel kwijt? Cultuurverbinder jongeren Jasmijn van Vliet heeft in samenwerking met gemeente Dijk & Waard en de jongerencentra een enquête opgesteld, om in kaart te brengen wat de wensen zijn van de doelgroep ten aanzien van jongerenactiviteiten. Zijn ze tevreden met het huidige aanbod, wat missen ze nog en zouden ze willen meedenken en/of meehelpen organiseren van nieuwe initiatieven? Daarnaast is de vragenlijst bedoeld om een beeld te krijgen van hoe het is gesteld met de mentale gezondheid van jongeren. “Hoe meer jongeren de enquête invullen, des te beter kunnen we de activiteiten aansluiten op hun wensen!”

'We hebben hele betrokken jongeren in Dijk en Waard'

Wat houdt jongeren bezig? Waar liggen hun interesses, wat doen ze graag in hun vrije tijd en vinden ze dat er genoeg voor hen te doen is? Zomaar een greep van de vragen die de elf- tot en met zeventienjarigen in Langedijk en Heerhugowaard voorgeschoteld krijgen in de enquête. Doordat het Samenwerkingsverband VO Noord-Kennemerland, de regionale koepel van middelbare scholen, bij het onderzoek betrokken is, krijgen de jongeren de vragenlijst via hun leraar aangereikt.

'Wat houdt jongeren bezig, wat doen ze in hun vrije tijd?'

Representatief

“Voor een goed, representatief resultaat is het van groot belang dat zoveel mogelijk jongeren deze enquête invullen. Daarom willen we de enquête ook op andere plekken zichtbaar maken, zoals social media en via het jongerenwerk”, licht Jasmijn toe.

Animo is groot

De animo is groot, heeft ze de eerste weken dat de vragenlijst online is al gemerkt. “En wat ook erg leuk is om te zien is dat er heel veel jongeren zijn die mee willen denken, praten en helpen organiseren. We hebben heel betrokken jongeren hier in Dijk en Waard. Met deze enquête willen we hen laten weten dat ze hun stem mogen laten horen. Laat horen dat je er bent, jullie zijn aan zet!”

Verbinder

Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt onder meer dat veel jongeren nog wat missen in het aanbod aan sport, cultuur en andere vrijetijdsbesteding. Of ze weten (nog) niet dat er het een en ander georganiseerd wordt. Daarin ziet Jasmijn, als verbinder, een belangrijke taak. “Kompleks, Cool, De Binding, B3, Artquake, The Gate, You Ontmoeten, onze fantastische jongerenwerkers; er zijn echt genoeg initiatieven die zich richten op jongeren. Nu nog ervoor zorgen dat de jeugd die plekken of personen weet te vinden."

Lekker in je vel

Ook sportmakelaars Denise en Bart zijn aangehaakt bij dit project, want sport speelt een belangrijke rol in het leven van jongeren, zowel op fysiek als sociaal-maatschappelijk en mentaal vlak, weet Jasmijn. "Het heeft grote invloed op of iemand lekker in zijn vel zit of niet.”

'Sport speelt grote invloed op of iemand goed in zijn vel zit of niet'

Brainstormsessies

Jasmijn houdt van doorpakken. De respondenten die hebben aangegeven te willen meedenken, worden uitgenodigd voor een brainstormsessie. Dat gebeurt vanaf volgende week in kleine groepjes op locaties als Cool, Kompleks, De Binding of B3, zodat ze meteen kunnen kennismaken met de mensen daar en de lijntjes hopelijk weer wat korter worden. Ga je liever niet naar een locatie? Geen probleem, want je kunt ook online meepraten. “Er is financiële steun vanuit de overheid voor het project Jeugd aan Zet. Dus als je een leuk idee hebt en je hebt ook al nagedacht over hoe je het wilt aanpakken, dan kun je bij wijze van spreken direct aan de slag.”

'Heel fijn dat ook de scholen zijn aangehaakt'

Puzzelen

Voor Jasmijn is het overigens nog even puzzelen hoe en in welke vorm ze het beste kan communiceren met de jeugd. Ook daarin hoopt ze op input van de jongeren zelf. “Dat de scholen zijn aangehaakt is geweldig, want dat is een heel belangrijke locatie om met jongeren in contact te komen. Ook sociale media pakken we op. Via andere kanalen, zoals het Heerhugowaards Nieuwsblad en Facebook, proberen we ook ouders en leraren te informeren, zodat zij het weer kunnen doorspelen aan hun kind of leerlingen."

Droomscenario

"Mijn droomscenario is dat we een jongerenplatform of -loket voor Dijk en Waard kunnen opzetten waar jongeren naartoe kunnen al ze ergens naar op zoek zijn. Dus niet alleen voor de activiteitenagenda, maar ook met vragen over eenzaamheid of als ze ergens onzeker over zijn of hulp zoeken. Ik zou graag van de jongeren willen horen hoe zij daarover denken. Dus ben je tussen de elf en zeventien jaar en heb je een idee of mening? Laat je horen!”

Doe ook mee!

Heb jij de enquête nog niet ingevuld? Je vindt ‘m op

www.survio.com/survey/d/maakhetmee.


Of scan de onderstaande QR-code met je mobiele telefoon; daarmee wordt je direct naar de vragenlijst gestuurd.

Afbeelding