Verkiezingen in coronatijd: anders dan anders.
Verkiezingen in coronatijd: anders dan anders. (Foto: Rodi Media)

Verkiezingen dit jaar anders dan normaal

HEERHUGOWAARD - Woensdag 17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het verkiezingsproces loopt dit jaar wat anders dan normaal. Dit om het risico op verspreiding van Covid-19 op de verkiezingsdag klein te houden. Er worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het voor kiezers veilig is om te stemmen en het voor stembureauleden veilig is om hun werk te doen. De Eerste Kamer is onlangs akkoord gegaan met een wetswijzing die nodig was voor enkele van de maatregelen. De gemeente is bezig met alle voorbereidingen om de verkiezingen in goede banen te leiden.

Alle stemlokalen worden zo ingericht dat kiezers en stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden. De stemhokjes, tafels, potloodjes etc. worden regelmatig gereinigd. Op elk stembureau is een extra stembureaulid aanwezig die in de gaten houdt of het niet te druk is en of de maatregelen nageleefd worden. Het dragen van een mondkapje is verplicht op de stembureaus.

Vervroegd en per brief stemmen

Maandag 15 en dinsdag 16 maart is een beperkt aantal stembureaus geopend voor vervroegd stemmen. Deze extra mogelijkheid is vooral bedoeld voor kiezers uit risicogroepen. Kiezers van 70 jaar of ouder kunnen per brief hun stem uitbrengen zonder naar het stemlokaal te moeten gaan of een andere kiezer volmacht te geven. De briefstem kan per post worden uitgebracht of kan worden afgegeven worden op het gemeentehuis.

Gezondheidscheck

Kiezers krijgen bij hun stempas een gezondheidscheck toegestuurd. Moet je een van de vragen met 'JA' beantwoorden, dan kun je iemand anders machtigen om namens jou te gaan stemmen. Je kunt een andere kiezer volmacht geven om voor jou te stemmen. Het aantal volmachten is verruimd. Een kiezer mag voor maximaal drie andere kiezers een volmachtstem uitbrengen.

Stemmen vanuit de auto

Je mag bij elk stembureau in gemeente Heerhugowaard stemmen. Nieuw dit jaar is het drive-through stembureau bij MyHealthClub op het parkeerterrein aan de Oosttangent 4 in Heerhugowaard. Hier kun je vanuit de auto jouw stem uitbrengen.


Meer weten? Blijf op de hoogte via www.heerhugowaard.nl/verkiezingen en het Stadsnieuws in het Heerhugowaards Nieuwsblad.