Directeur Tjebbe Bosma levert het tasje aan huis af.
Directeur Tjebbe Bosma levert het tasje aan huis af. (Foto: Aangeleverd)

Scheikundetasjes aan huis bezorgd

HEERHUGOWAARD – Deelnemers aan het open huis van middelbare school Han Fortmann kregen deze week tasjes thuisbezorgd met daarin de bestanddelen voor het maken van haargel.

Han Fortmann houdt open huis in coronatijd

Het zelf fabriceren van de haarversteviger is een traditie tijdens de open avonden van het Han Fortmann. Een spannende activiteit waar elk jaar veel leerlingen van groep 8 op afkomen. Vanwege de coronabeperkingen gooide de school in Heerhugowaard het dit jaar over een andere boeg. Medewerkers van de school, onder wie directeur Tjebbe Bosma, bezorgden de tasjes met inhoud aan huis. De ingrediënten werden dinsdag gebruikt voor de afsluitende scheikundeproef van de interactieve open avond. Docent Marcel Vinke leidde de proefles in het Bètalab van de school, waarin leerlingen proeven doen voor biologie, natuur- en scheikunde. "Zelf haargel maken. Dat is in deze tijd van corona en gesloten kapperszaken nooit weg natuurlijk.” De interactieve avond trok dit jaar bijna 250 leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs. De kinderen konden vooraf naar eigen keuze twee lessen van 25 minuten aanvinken. Het totale aanbod bestond uit achttien lessen.

Twee jaar brugklas

Het Han Fortmann staat bekend om zijn brede keuzemogelijkheden. Kinderen kunnen zowel mavo/havo-, havo/vwo- als atheneum/gymnasium volgen. De tweetalige brugklas op het vwo wordt met ingang van het schooljaar 2021-2022 ook uitgebreid naar de havo. Daarnaast beslaat de brugklasperiode per september twee in plaats van één jaar.


Bosma: "Zo kunnen leerlingen vanuit het principe kansengelijkheid hun definitieve keuze met een jaar uitstellen.”