Vrijwel alle scholen zijn weer open

REGIO - Bijna de helft (49 procent) van de scholen ging afgelopen maandag open, een bijna even groot deel (47 procent) volgde een dag later en vanaf woensdag is nog slechts 0,3 procent van de scholen nog dicht. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder duizend basisschooldirecteuren. “Het is prijzenswaardig dat zoveel schoolleiders de deuren hebben geopend”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Vorige week gaf een meerderheid van de schoolleiders aan in het belang van de leerling de scholen te openen, maar met het oog op de leraren nog wat zorgen te hebben. Deze week is 92,4 procent van de leraren op school om onderwijs te verzorgen en 6,4 procent van de leraren geeft onderwijs vanuit huis. “Het is goed, sterk en dapper dat de leraren er gewoon weer zijn. Maar het legt wel een bepaalde verantwoordelijkheid bij de overheid om het zo veilig mogelijk te maken. Dat betekent wat ons betreft een plek in het vaccinatieprogramma en direct na de voorjaarsvakantie sneltesten op school”, zegt Van Haren.

Onderwijs op school

89 procent van de scholen verzorgt het onderwijs geheel op school, 10,6 procent werkt met een hybride vorm van deels op school en deels thuis en slechts 0,4 procent werkt nog geheel op afstand. Op 69 procent van de scholen zijn de teams tevreden met de maatregelen die zijn genomen om de risico’s beheersbaar te maken; volgens 21 procent moet er echt meer gebeuren. 74 procent van de schoolteams stond positief tegenover de heropening en 9 procent negatief. Op 63 procent van de scholen gaan klassen (geheel of gedeeltelijk) op ongelijke tijden van en naar school om het aantal contactmomenten te beperken. Op 6 procent van de scholen wordt gewerkt met halve klassen. Het advies om zoveel mogelijk met kleine groepjes te werken lukt bij 59 procent van de scholen niet of niet goed. Op meer dan de helft (53 procent) van de scholen dragen de leerlingen van groep 7 en 8 mondkapjes, meestal alleen in de gang. Leerkrachten dragen in 66 procent van de gevallen een mondkapje.

Zicht op voortgang

Op 98 procent van de scholen zijn alle leerlingen in beeld; gemiddeld is zo'n twee procent van de leerlingen niet op school om coronagerelateerde redenen. Ruim tweederde van de scholen heeft goed of voldoende zicht op de voortgang van leerlingen. 10 procent heeft nog geen matig of onvoldoende zicht op de voortgang. De scholen geven aan dat gemiddeld 26 procent van de leerlingen vertraging heeft opgelopen.


Meer resultaten van deze peiling staan op avs.nl.