Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Geen groenten meer maar wel leesvoer...

Vervolg van de voorpagina.

Trudy: "Ook mijn Jan ging een beetje 'rommelen' op die tuin. Nou ja, rommelen is niet het goeie woord, want eigenlijk is Jan heel secuur. We starten in augustus 2005 met de verkoop van eigen groenten, eerst vanuit een kruiwagen. In 2006 hebben we een groentestal laten maken en vanaf dag één hadden we veel aanloop. Ik had er een bord bijgeplaatst met de tekst: 'Spinazie, andijvie en botersla? Achterom'. In een klein koelcelletje bewaarden we de groenten waarvan we steeds meer soorten verbouwden. Zo hadden we sperziebonen, wortelen, rode bietjes, piepers, rode kool, komkommers en courgettes. En ook wel pruimen en frambozen. Nou écht, de mensen kwamen overal vandaan en ik maar teuten met iedereen natuurlijk, haha! Trouwens, de tuin van buurman Vel heeft ook nog driemaal in the picture gestaan tijdens Nazomeren in Niedorp, waar we in 2015, 2016 en 2017 aan deelnamen. We hebben tijdens dit evenement weleens 600 man 'over de vloer' gehad."

Stempelen

Nadat de groentestal ook nog dienst deed als 'verkooppunt' van zelfgemaakte mondkapjes, kunnen de mensen er vanaf begin juli terecht voor boeken. "Ik liep al langer met het idee om een minibieb in te richten, want ik heb al twee jaar enorm veel boeken in mijn schuur staan. Die heb ik onder meer gekregen van een vriendin die ging verhuizen. Ik heb de boeken in een keukenkastje geplaatst en deze weer in het stalletje geplaatst. Naast de boeken heb ik een kistje met tijdschriften staan. In het begin dacht ik dat het leuk zou zijn als het echte zwerfboeken zouden worden, maar dat idee heb ik laten varen. Ik heb onlangs een heuse stempel laten maken met de tekst: 'Minibieb Hoefje Nieuwe Niedorp - lenen, ruilen, delen'."

"Dus nu stempel ik de boeken omdat ik het grappig vind dat als ze elders in Nederland opduiken, men weet dat ze uit Niedorp komen. Want dat is het principe: je leest ze en zet ze óf terug, óf je plaatst ze in een andere minibieb elders in het land. Als mensen de boeken bij mij terugbrengen vraag ik ze of ze het een aanrader vonden of niet en of ze het een cijfer willen geven tussen de 1 en 10. Krijg je wat meer info over de inhoud. Overigens kunnen mensen ook boeken bij me brengen hoor. Hoe meer keuze, hoe leuker het is, toch?", besluit de oergezellige Trudy Koster die zelden tot nooit om een praatje verlegen zit.



Afbeelding
Afbeelding