De paastak dient als versiering in aanloop naar en tijdens Pasen.
De paastak dient als versiering in aanloop naar en tijdens Pasen. (Foto: Pexels.com)

Paastak symboliseert vernieuwing van Pasen

Een paastak is een grote tak of meerdere takken die in een vaas verzameld zijn. Er zijn verschillende soorten takken die als paastakken gebruikt kunnen worden, zoals takken van de kronkelwilg, krulhazelaar, magnolia of forsytia.

Paastakken zijn een wat hanteerbaarder en praktischer variant op de paasboom, die weer een overblijfsel van de meiboom zou zijn, oorspronkelijk uit de voorchristelijke Germaanse periode. Mensen kwamen destijds in boomheiligdommen bijeen om te bidden en soms ook te offeren. Het gebruik van de paastakken zelf is mogelijk in de jaren 1970 overgewaaid uit Oostenrijk en Duitsland naar Vlaanderen en Nederland. [1]

Functie en symboliek

De paastak dient als versiering in aanloop naar en tijdens Pasen. Gewoonlijk worden takken gekozen die aan het uitlopen zijn, om de vernieuwing van Pasen of de vernieuwing in de lente te symboliseren. Deze takken kunnen versierd worden met (kunst)eieren, (kunst)kuikentjes, strikjes, veertjes of slingers. Alle versieringen verwijzen naar het gedachtegoed van Pasen: verandering, vernieuwing, transformatie of opstanding.


(www.wikipedia.nl)