Siety Schilder (links) en Marja Schmitz
Siety Schilder (links) en Marja Schmitz (Foto: Aangeleverd )

Cultuurbewaker Siety Schilder vertrekt bij Hoi Pipeloi

SCHAGERBRUG- ,,Je moet een beetje een kind zijn om met kinderen te kunnen werken.” Een gevleugelde bijna Cruijffiaanse uitspraak van Siety Schilder (63). Zij was er al bij toen Hoi Pipeloi niet in de Schoolstraat in Schagerbrug, maar nog aan de Grote Sloot gevestigd was. Nu bijna twintig jaar later gaat ze met prepensioen, tot verdriet van collega’s en de kids. Geen Siety meer die spontaan een spelletje bedenkt. Die ziet dat het buiten slecht weer is en de kinderen en haarzelf aanzet om, binnen voor alle duidelijkheid, te dansen op de regen. Die rommelmarkten afstruint op kinderboeken en die dan voorleest. Die naar de keuken loopt en zich dan plots omdraait omdat ze een nieuw spel bedacht heeft.

Creatief maar een tikkeltje chaotisch, dat is ze ten voeten uit. Maar dat is ook een kracht: Siety kon bijvoorbeeld op vele meters al ruiken of een kind in de luier gepoept had. ,,Direct schakelen naar een andere handeling waarmee je bezig was, dat is echt iets waar Siety zich in onderscheidt”, vertelt eigenaresse Marja Schmitz. Het waren haar woorden in de zomer van 2019 die Siety aan het denken zette. ,,Marja en ik zijn vrijwel samen begonnen. Marja begon in februari 2001 bij Hoi Pipeloi en ik ben er in oktober dat jaar bijgekomen. Toen zij aankondigde dat haar zoon Teun en schoondochter Laura hadden aangegeven het bedrijf te willen overnemen en dat zij het langzamerhand rustiger aan wilde gaan doen, was dat een wake-up call. Je gaat elke dag met zoveel plezier naar je werk dat je vergeet hoe snel de tijd gaat. En dat je zelf ook over de toekomst moet gaan nadenken.”

Waarbij ook meespeelt dat er een reden is dat Hoi Pipeloi zich tegenover de grote spelers in de regio altijd heeft weten te handhaven als kleine zelfstandige kinderdagopvang. ,,Kwaliteit, voorop lopen op de ontwikkelingen. Het is prachtig, maar het vraagt ook veel”, vertelt Siety. Het Springlab is een voorbeeld van hoe maatgevend Hoi Pipeloi is. Siety: ,,Lekker springen met de kids terwijl op de vloer allerlei objecten verschijnen. Pannenkoeken bijvoorbeeld of tomaten. Het lijkt net of ze die kunnen oppakken maar dan komt de volgende alweer in beeld.”

Innovatief zijn betekent echter ook veel regels en protocollen. Die allemaal onthouden ging Siety meer en meer tegen staan. ,,Ik ben iemand van de spontaniteit, niet van de regels. Niettemin ga ik Marja en het team en de kinderen ontzettend missen. Ik heb mijn werk nooit als werken gezien, ik ben altijd betaald voor iets wat ik zo enorm leuk vind om te doen!” Petra Vink neemt, naast ook de andere collega's, de meeste werkzaamheden van Siety over. Dat is in de afgelopen periode op een natuurlijke, geleidelijke wijze gegaan.