Girls Day op Campus Columbus: de meiden uit de hoogste groepen doen online mee met een quiz over techniek en wetenschap.
Girls Day op Campus Columbus: de meiden uit de hoogste groepen doen online mee met een quiz over techniek en wetenschap. (Foto: Aangeleverd)

Girls Day op Campus Columbus

HEERHUGOWAARD - De carrièrekansen voor meisjes en vrouwen in de techniek zijn groter dan ooit. Toch is op dit moment nog maar drie procent van de technische vakmensen in Nederland een vrouw. Techniek Nederland vestigde daarom op Girls’ Day, donderdag 15 april, de aandacht op de mogelijkheden voor vrouwen in de technieksector. Ook Dalton Kindcentrum Campus Columbus in Heerhugowaard deed mee!

Waarse school maakt meisjes enthousiast voor wetenschap en techniek

Girls’ Day is bedoeld om meisjes tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor technische opleidingen en beroepen. De dag is een initiatief van VHTO, het expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. De meisjes maken zo laagdrempelig kennis met de bedrijven, ze ontmoeten vrouwelijke werknemers en leren wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben. Hiermee verbreden ze hun blik en vergroten ze hun mogelijkheden. Meisjes kiezen nog steeds veel minder vaak voor doorleren of werken in bèta, techniek of IT.

'Even knallen'

Ook bij Campus Columbus zien ze dat techniek te weinig aandacht krijgt in het onderwijs. "Verder zien we dat, zodra er iets met techniek is, de jongens er vol voor gaan en de meiden dan wat anders gaan doen, ook al trekt het ze wel", aldus leerkracht Susanne Koster. "Op Girls Day kunnen de meiden even knallen en laten zien wat ze kunnen en vinden."

Escaperoom

Het evenement, dat vanwege corona grotendeels online plaatsvond, werd afgetrapt met een landelijk programma met onder meer een lied, een quiz en een escaperoom. Het tweede deel mochten de scholen zelf indelen.

Interactieve gastles

Campus Columbus koos voor een interactieve gastles onder leiding van Lara de Vries, constructeur bij EversPartners. Susanne: "Vooraf had ze via Teams al even kennisgemaakt en de meiden gevraagd om hun droomvakantiehuis te ontwerpen. Die heb ik ingescand en doorgemaild naar Lara. Zij heeft toen als een echte constructeur en bouwkundige de tekeningen beoordeeld. Heel goed bedacht. De opdracht was vrijwillig, maar uiteindelijk wilde haast iedereen een tekening inleveren. Verder gaf Lara wat achtergrondinformatie over het bedrijf en over haar eigen carrière. We willen haar nu dolgraag live ontmoeten, heel inspirerend!"


Dat vonden de meiden ook, want twee van hen gaven aan een carrière zoals die van Lara wel te zien zitten.

iPad-project

Ook buiten Girls Day om organiseert Campus Columbus activiteiten waarbij meisjes in aanraking komen met techniek, wetenschap en IT. "We hebben een iPad-project TYOD, waarbij elk kind een eigen iPad krijgt", vertelt Susanne. "Tijdens onderwijstijd is die op school, daarna mag hij mee naar huis. De iPad gebruiken we als onderwijshulpmiddel, maar ook om te leren programmeren, 3D-printen, robots aansturen en nog veel meer.

Blikveld verbreden

Techniek en wetenschap komen verder met name in de thema's aan bod. Niet als apart vak, maar geïntegreerd, net als in het echte leven. We zien dat meiden met technische ouders al veel mee krijgen van huis uit. Door dagen als Girls Day wordt het blikveld van de kinderen die dat niet hebben echt verbreed. Belangrijk is dus dat kinderen in aanraking komen met techniek en wetenschap. Dat zouden we op onze school op een nog veel grotere schaal willen doen. Wat ons betreft halen we dan ook veel gastsprekers in de units!"