De 'oude' penningmeester Mart Kuiper (l) overhandigt symbolisch met een traditionele waterhozer de financiële bijdrage aan zijn opvolger Gert-Jan van Diepen.
De 'oude' penningmeester Mart Kuiper (l) overhandigt symbolisch met een traditionele waterhozer de financiële bijdrage aan zijn opvolger Gert-Jan van Diepen. (Foto: Theo Annes)

‘Met trots terugkijken op wat we de afgelopen jaren bereikt hebben’

HEERHUGOWAARD – Met een waterhozer, een traditioneel stuk gereedschap dat vroeger gebruikt werd om water over het land te sproeien, werd maandagmiddag 19 april ‘coronaproof’ en symbolisch een donatie van 4.000 euro overgedragen van de vereniging Platform Polder Heerhugowaard (PPH) aan stichting Den Huygen Dijck. De vereniging hield eind vorig jaar op te bestaan en had nog wat geld in kas dat ze graag aan organisaties wil schenken die het cultureel erfgoed in Heerhugowaard een warm hart toedragen. Eén van die verenigingen is stichting Den Huygen Dijck, die Poldermuseum Het Oude Gemaal beheert en erg blij is met de financiële bijdrage.

Opgeheven Platform Polder HHW schenkt donatie aan stichting Den Huygen Dijck

Sinds de oprichting in 1982 heeft Platform Polder Heerhugowaard, ook wel bekend als de ‘Vrienden van het Poldermuseum’, heel wat weten te realiseren voor de Heerhugowaardse gemeenschap.


De ruim 100.000 euro die trouwe en gedreven leden en donateurs - in de hoogtijdagen had het poldermuseum meer dan 300 Vrienden - de afgelopen 38 jaar bijeenbrachten werd hoofdzakelijk gestoken in het onderhoud van het museum. Zo werd onder meer het dak van het ruim honderd jaar oude gebouw vervangen. Daarnaast werden er jaarlijkse thematentoonstellingen opgezet en museale aankopen gedaan en vonden er interne verbouwingen plaats om het museum te vernieuwen en te moderniseren.

Vergrijzing slaat toe

Maar tijden veranderen. Organisaties professionaliseren in rap tempo om te kunnen blijven voortbestaan, de gemeente Heerhugowaard gaat fuseren met Langedijk. Bij het PPH is de vergrijzing bovendien toegeslagen. “Omdat we niet verwachten dat dat binnen afzienbare tijd zal veranderen, hebben we besloten de vereniging op te heffen”, vertelt Mart Kuiper, voor de laatste keer in zijn rol als penningmeester van het PPH. “Na 38 jaar zit onze taak erop.” De vereniging kan met trots terugkijken op alles wat ze gerealiseerd heeft, vindt ook Jan Groot, die de afgelopen jaren de voorzittersrol vervulde en menigeen heeft rondgeleid door het museum. “We zijn al die mensen die ons gesteund hebben de afgelopen jaren enorm dankbaar. Zonder hen had het Poldermuseum er niet zo mooi bijgestaan.” Overigens blijft het Poldermuseum ook in de toekomst gebaat bij de ondersteuning door en medewerking van vrijwilligers. Meer weten? Kijk op www.poldermuseumheerhugowaard.nl voor meer informatie.

Toerisme en recreatie

Die waardering krijgen de leden en donateurs ook van Gert-Jan van Diepen, penningmeester van stichting Den Huygen Dijck. “Niet alleen voor de jarenlange financiële bijdragen, maar zeker ook alle tijd en energie die men in het museum heeft gestoken.” Poldermuseum Het Oude Gemaal zet de laatste jaren vol in op toerisme en recreatie en zoekt actief de samenwerking met musea in de regio. “Zo zijn we bezig met een vaarroute die vier cultuurhistorische locaties in de regio, die allemaal aan het water liggen, met elkaar te verbinden: het Alkmaarse Kaasmuseum, Museum BroekerVeiling, de Schermer Molens en het Poldermuseum”, vertelt de voorzitter van Stichting Den Huygen Dijck, Jan van der Starre. “We liggen hier op een prachtige plek, ideaal voor fietsers, wandelaars en recreanten op het water te ontvangen. Nu de zon weer schijnt en ons horecapunt wellicht binnenkort weer open mag hopen we veel mensen te kunnen begroeten.”

Interactieve tafels

De donatie van het PPH is zeer welkom voor stichting Den Huygen Dijck. “Het geld willen we besteden aan drie interactieve tafels met als onderwerpen Drooglegging, Veenlandschap en een digitale kaartprojectie”, legt Van Diepen uit. “Museumzaal 2 zal een ware metamorfose ondergaan en daarmee nóg aantrekkelijker worden voor onze bezoekers.”