Minder WW-uitkeringen in maart

REGIO - In maart is het aantal toegekende WW-uitkeringen in Noord-Holland afgenomen ten opzichte van de vorige maand, meldt het UWV. In Noord-Holland Noord (-2,1%) was de daling groter dan in Zuid-Kennemerland en IJmond (-1,1%) en Zaanstreek-Waterland (-0,8%).

Landelijk namen de werknemersbanen tussen september 2019 en september 2020 met 1,2% af. In Noord-Holland Noord bedroeg de afname ‘slechts’ 0,6%. Zuid-Kennemerland en IJmond en Zaanstreek-Waterland scoorden relatief minder gunstig met een banenterugloop van respectievelijk 1,7% en 2%.

Forensenstroom

De regionale verschillen zijn grotendeels te verklaren door de aanwezigheid van specifieke sectoren. Zo is de collectieve sector in Noord-Holland Noord sterk vertegenwoordigd. Deze sector heeft weinig te lijden onder de coronacrisis. Anderzijds zijn de uitzendsector en cultuur, sport & recreatie beperkt aanwezig. Dit zijn sectoren die de gevolgen van de coronacrisis wél nadrukkelijk voelen. Zuid-Kennemerland en IJmond en Zaanstreek-Waterland kennen een grote forensenstroom naar Groot Amsterdam, waar de werkgelegenheid het hardst geraakt is met een afname van werknemersbanen met 3%.