Marieke verwacht niet dat er binnenkort hordes Portugeze toeristen naar Heerhugowaard komen.
Marieke verwacht niet dat er binnenkort hordes Portugeze toeristen naar Heerhugowaard komen. (Foto: Aangeleverd)

Toerist

De overeenkomst tussen Portugal en Heerhugowaard is dat het er vrij rustig is met toeristen. In Portugal is de oorzaak voornamelijk het Coronavirus, in Heerhugowaard vermoed ik zelf andere redenen.


Het was voor het eerst sinds tijden dat we weer eens in het buitenland waren en het was ook voor het eerst dat er werd gevraagd waar wij vandaan kwamen en dat ik besloot om er ook daar volmondig voor uit te komen dat wij uit Heerhugowaard komen.


Nou, dat kun je vervolgens meteen een keer of drie herhalen, omdat er eerst wordt gedacht dat je niest, vervolgens wordt gedacht dat ze het wel verkeerd hebben zullen verstaan, om ten slotte te berusten in het feit dat Nederlands echt een onverstaanbare taal is. Probeer het een Portugees of andere willekeurige buitenlander maar eens te laten uitspreken: Heerhugowaard.

'Probeer het een buitenlander te laten uitspreken: Heerhugowaard'

Als er vervolgens wordt gevraagd of Heerhugowaard ook het bezoeken waard is en wat het te bieden heeft aan toeristen gaat het gesprek een beetje een ongemakkelijke kant uit. Je wilt je eigen dorp natuurlijk niet afvallen, maar het bleef net iets te lang stil om het nog goed te praten zeg maar.


We konden wel opnoemen dat het dicht bij Alkmaar ligt, wat een leuke stad is. En dat Heerhugowaard een station heeft en goede buslijnen en dat het vlak bij de snelweg ligt en niet zo ver van strand, zee en bos. Kortom, dat als je in Heerhugowaard woont dat de wereld aan je voeten ligt, zeg maar. Dat je makkelijk kunt wandelen en fietsen, zonder dat je heuvel op, heuvel af moet en dat er gewoon stoepen en fietspaden zijn.


Je begrijpt dat na dit verhaal de gemiddelde Portugees niet kan wachten om de reis naar dit sprookjesachtige dorp te maken. Dus kijk niet vreemd op als je binnenkort een enthousiaste Portugees treft, die verwonderd rondkijkt zich afvraagt of hij het wel goed heeft verstaan: Heerhugowaard.

Marieke Craamer