Het Living Statue Event laat levende beelden zien binnen de thema's van Heerhugowaard en Langedijk.
Het Living Statue Event laat levende beelden zien binnen de thema's van Heerhugowaard en Langedijk. (Foto: Afke Westdijk)

'We willen Heerhugowaarders het mooie van Langedijk laten zien, en andersom'

DIJK EN WAARD - De komende tijd kunnen inwoners van Langedijk en Heerhugowaard meedoen aan een breed scala aan Dijk en Waard activiteiten. In aanloop naar de fusie van de twee gemeenten zorgen deze activiteiten voor een feestelijke start van Dijk en Waard. Er is voor elk wat wils. Dijk & Waard Events is organisator van vier van de in totaal dertig activiteiten.

Feestelijke aanloop naar Dijk en Waard door activiteiten voor inwoners

Door Loen van Gulick

Er zijn veel mooie fietsroutes door het pittoreske Langedijk en het indrukwekkende Heerhugowaard. Toch bleek er behoefte aan nóg een fietsroute: eentje die alle highlights in de elf dorpskernen aandoet. Die route is er nu. Heerhugowaarder Hans Groenland van Dijk & Waard Events: "De Grote Verbindingsfietstocht laat al het moois van Langedijk en Heerhugowaard zien en is 70 kilometer lang. Kleiner kon niet! Om het toch behaphaar te maken, kunnen fietsers ook kiezen voor een deeltocht. De noordelijke, zuidelijke en middelste verbindingstochten zijn elk ongeveer 28 kilometer lang." De routes zijn binnenkort digitaal te vinden via de Facebookpagina Dijk & Waard Events. 

Gastvrije fietstocht

Vanaf 22 augustus kan men vier zondagen lang een speciale editie van de route volgen: de Gastvrij Dijk & Waard Verbindingsfietstocht. "Onderweg komen de fietsers langs tien horecazaken, waar ze bij hun welverdiende tussenstops overal een extraatje krijgen", vertelt Hans. "Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard mocht de aftrap doen en was erg enthousiast over de tocht. Wie benieuwd is naar hoe hij de laatste bocht om ging, kan het filmpje bekijken op Facebook. Daar is ook het routeboekje al te downloaden. Daarnaast zijn er gedrukte versies te vinden in beide gemeentehuizen en bij de deelnemende horeca."

Solex- en vaartocht

Speciaal voor alle sportverenigingen uit de - nu nog twee - gemeenten, is er zondag 5 september de Verbindende Solex- en vaartocht. Twee afgevaardigden van iedere vereniging worden uitgenodigd om in tenue van de club deel te nemen. "Dát wordt een bonte verzameling van trainingspakken die door de dorpen scheuren!", lacht Hans. "Het leuke is, dat inwoners er zo ook weer achter komen welke sportenverenigingen er eigenlijk allemaal zijn in toekomstig Dijk en Waard." Sportverenigingen die nog geen uitnodiging hebben ontvangen, kunnen zichzelf nog gratis aanmelden via hansanitagroenland@ziggo.nl. Hun afgevaardigden mogen bestuursleden zijn, maar ook bijvoorbeeld een erelid of een gewaardeerde vrijwilliger. 

Living Statue Event

Hans: "Langedijk en Heerhugowaard hebben twee mooie winkelcentra, die beide een bezoek meer dan waard zijn. Toch blijven de meeste inwoners winkelen in hun eigen gemeente. Om de Heerhugowaarders naar de Broekerveiling te lokken, en de Langedijkers naar Middenwaard, staat er een Living Statue Event op de planning. In beide winkelcentra zijn standbeelden te zien, die meer doen dan stilstaan alleen! Er is gekozen voor thema's die passen bij de twee gemeenten. Wat dacht je van Albert Einstein in het energie-opwekkende Heerhugowaard? En een klompenmaker in ambachtsgemeente Langedijk? Wie langskomt om de standbeelden gratis te bewonderen, leert zo gelijk zijn buurgemeente beter kennen." Tussen 10.00 en 14.00 uur zal ieder standbeeld vier keer een half uur optreden. Zaterdag 25 september in Langedijk, zondag 26 september in Heerhugowaard. 


Bakverslaafden opgelet; later dit najaar heeft Dijk & Waard Events nóg een leuke activiteit gepland waarbij meesterbakker Robèrt van Beckhoven van Heel Holland Bakt een rol speelt. Lees verder op pagina 3.

Het Living Statue Event laat beelden zien binnen de thema's van Heerhugowaard en Langedijk.
Tijdens de Gastvrij Dijk & Waard Verbindingsfietstocht wordt iedereen hartelijk ontvangen bij de deelnemende horeca.