Bij Autismecentrum De Boog is contact maken het uitgangspunt.
Bij Autismecentrum De Boog is contact maken het uitgangspunt. (Foto: Aangeleverd)

'Je moet ook naar school kunnen als je iets anders nodig hebt'

HEERUGOWAARD - “Groemmm, grrrroemmm!” Lautaro ligt op de grond met zijn autootjes te spelen. Alle personages uit de film 'Cars' zijn aanwezig. Begeleidster Marlies ligt naast hem, volgt hem. Na een poosje nodigt ze hem uit aan tafel: het contact maakt het mogelijk het spelen te laten overgaan in leren. Niet elk kind past zomaar in het huidige onderwijssysteem. Dat houdt niet altijd voldoende rekening met kinderen met bijvoorbeeld autisme, voor wie de wereld nu eenmaal anders is. Drie moeders, Esdégé-Reigersdaal en Heliomare vinden dat ieder kind recht heeft op passend onderwijs en startten Autismecentrum de Boog.

Geef kind met autisme ruimte om te leren

Bij De Boog wordt op een bijzondere manier les gegeven. Het gaat niet zoals in een normale klas. Contact maken is het uitgangspunt. Bij De Boog gaan ze er van uit dat je iemand pas echt wat kunt leren, wanneer je contact met hem of haar hebt. Contact maken vanuit een open houding waarin je zonder oordeel of verwachtingen naar het kind kijkt. Wanneer je geen contact hebt, is het kind niet gefocust. Dan komt er van leren weinig terecht.

Prikkels

Een kerkklok die luidt in de verte, de vogeltjes die tjilpen buiten in de boom, auto´s die voorbij rijden. Je hoort het wel, maar kunt het negeren en je focussen op wat je aan het doen bent. Voor kinderen met autisme werkt dat anders. Al die geluiden en gebeurtenissen worden even belangrijk. Het zijn allemaal prikkels die binnenkomen en verwerkt moeten worden. Er is geen filter. Hierdoor kunnen ze moeilijk focussen.

Reguleren

Monique Tesselaar, een van de initiatiefnemers van De Boog, zegt hierover: "We kijken doorlopend waar het kind met zijn aandacht zit. Komen er teveel of te weinig prikkels binnen?”

Lees verder op pagina 3