Hoe kies je het omscholingstraject dat het beste bij je past?
Hoe kies je het omscholingstraject dat het beste bij je past? (Foto: Stockfoto)

Omscholen; hoe pak je dat aan?

REGIO - Een nieuwe uitdaging, de coronacrisis, meer geld: er zijn nogal wat redenen om je carrière een andere wending te geven. Omscholen kan dan zinvol zijn. Soms is het zelfs noodzakelijk. Maar hoe kies je hét omscholingstraject voor jou?

Of je nou helemaal klaar bent met je baan of gewoon een nieuwe impuls nodig hebt in je leven: omscholen kan je een zet in de juiste richting geven. Klinkt simpel: nieuwe opleiding, nieuwe baan. Maar er zijn best wat overwegingen. Hieronder lees je hoe je het beste jouw omscholingstraject uitstippelt.

Kies je doel

Ben je niet happy in je huidige functie, dan moet – als je situatie het toelaat – het roer om. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter. Wacht niet op een burn-out of ontslag. Het is zeker zinvol als je gelijk na je omscholing snel zicht hebt op een beter betaalde baan of een leukere functie. Kies je doel: wat wil je met je omscholing bereiken? Hoe moet jouw dag er straks, na je omscholing, uitzien? Heb je een andere baan of zelfs een compleet andere sector op het oog, dan werk je ergens naartoe. Een studie kost tijd en geld; hoe scherper je jouw doel in het vizier hebt, hoe gemotiveerder je blijft om ook ’s avonds en in het weekend door te leren.

Kies je kracht

Net als toen je voor het eerst ging studeren, sta je ook bij omscholing weer voor een aantal belangrijke keuzes. Kijk eerst eens goed in de spiegel en vraag jezelf af waar je kracht ligt. Maak een lijst van je expertises en passies. Let daarbij niet alleen op de vakspecifieke competenties waarvoor je al een diploma hebt, maar ook op je soft skills.

Welke opleiding?

Zelfs als je je kracht en beoogde richting hebt bepaald, is het aantal opleidingen nog overweldigend. De kans is groot dat je je omscholing naast je bestaande werk gaat doen. Je hebt minder tijd dan bij een volledige studie en volgt de lessen waarschijnlijk op afstand. Kies je een van de vele e-learning-opleidingen, dan kun je helemaal je eigen tempo bepalen. Hanteer de vuistregel: hoe ouder je bent, hoe korter je omscholingstraject moet zijn. Het idee is immers dat je een – soms kostbare – studie op termijn terugverdient met een betere baan. Ben je de 40 gepasseerd, dan is het minder rendabel om nog jarenlang te gaan studeren. Sluit de opleiding waar je op mikt aan op je mogelijkheden? Heb je voldoende basiskennis om erin te stappen? Hoe verder de opleiding van je huidige werk af staat, hoe groter de stap. Kijk ook of je studie goed valt te combineren met je huidige activiteiten. Stel bij twijfel eerst wat vragen aan de opleiding.

Waar te beginnen?

Ga eens om tafel met je werkgever, wellicht kan deze helpen bij omscholing naar een andere functie binnen de organisatie. Mogelijk is je werkgever zelfs verplicht om jouw omscholing te betalen, zodat je binnen de organisatie duurzaam inzetbaar blijft. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan ook het UWV je opleidingskosten vergoeden.

(Bron: Intermediair)