Jaarlijks sneuvelen duizenden vogels door een botsing tegen ramen of glas van serres.
Jaarlijks sneuvelen duizenden vogels door een botsing tegen ramen of glas van serres. (Foto: aangeleverd)

Sticker op het raam tegen vogelleed

DIJK EN WAARD - Jaarlijks sneuvelen duizenden vogels door een botsing tegen ramen of glas van serres. Een gebroken nek is dan meestal de doodsoorzaak. De reden van hun dood is dat de vogels het raam niet zien, soms omdat ze in paniek vluchten voor een jagende roofvogel.

GlobalGoals zet zich in voor biodiversiteit in woonomgeving

Soms overleven ze zo’n botsing, maar dan kost het ze de nodige tijd om weer bij te komen. Ze zitten dan versuft op de grond en zijn kwetsbaar voor rondstruinende katten. Een mogelijkheid om dit te voorkomen, is het aanbrengen van raamstickers met daarop een afbeelding van vliegende vogels.

Gratis stickers

Langedijk4GlobalGoals wil actief bijdragen aan de instandhouding en verbetering van de biodiversiteit in de woonomgeving. Om die reden kunnen inwoners en maatschappelijke organisaties in Dijk en waard een aantal van deze stickers kosteloos bij de stichting aanvragen. Bij een glasoppervlak van meer dan tien vierkante meter adviseert men in totaal vier stickers, bij een kleiner glasoppervlak volstaan twee stickers. De stickers vraagt u tot 1 augustus aan via acties@langedijk4gg.nl. "Wij zorgen vervolgens voor de aflevering. Samen zorgen we er dan voor dat er minder vogels doodgaan!"

Raamstickers kunnen een hoop vogelleed voorkomen.