Teler Niels haalt de eerste asperges uit de grond.
Teler Niels haalt de eerste asperges uit de grond. (Foto: Aangeleverd)

Bakkums Boetje oogst eerste asperges

HEERHUGOWAARD - Eindelijk is het zover: de eerste groene asperges van 2021 zijn geoogst bij Bakkums Boetje.

"Het was een ongekend koud voorjaar met nachtelijke temperaturen die vaak onder het vriespunt bleven", vertelt Susan Bakkum. "Asperges houden van warmte en komen pas boven de grond bij een temperatuur boven 10 graden. Veelal was dit overdag ook niet het geval; ondanks dat de zon veel scheen bleef het koud door de wind uit het noorden. Zoals ieder jaar begonnen de kopjes begin april boven de grond te komen, daar bleef het echter bij. Vanwege de kou groeiden ze niet verder en moesten we onze plannen steeds aanpassen.

Geduld wordt beloond

Maar ons geduld wordt beloond: de eerste groene asperges zijn geoogst en smaken weer heerlijk. Zeker nu de temperatuur omhoog gaat groeien de asperges super. Het is nu alle zeilen bijzetten om de asperges te oogsten, maar dat gaat dankzij ons gemotiveerde personeel zeker lukken. Na de oogst worden de asperges gewassen en gesorteerd op maat en kwaliteit.

Witte asperges

Er zijn ook veel andere producten in het Boetje te vinden, al zijn de groenten uit de buitenteelt ook allemaal later door de kou. Wel zijn er nieuwe Eersteling-aardappelen te koop, geteeld in een koude kas en geoogst met de hand, heerlijk bij de asperges. Nieuw dit jaar: dankzij een samenwerking met een teler in Etten-Leur hebben we nu ook witte asperges. Onze groene asperges worden verkocht in zijn boerderijwinkel en wij verkopen zijn witte asperges, geschild in een handige verpakking, direct klaar voor gebruik.

Gewoon, leuk, lekker

Zo blijft er bij ons altijd iets te beleven, de moeite waard dus om langs te komen om gewoon te kijken wat er allemaal voor leuks en lekkers te vinden is. Bakkums Boetje, Gewoon, leuk, lekker!"


Bakkums Boetje, Middenweg 452 in Heerhugowaard. Meer info op www.bakkumsboetje.nl.