Anneke Thijs: vrouw met ballen tussen 'De Jongens'.
Anneke Thijs: vrouw met ballen tussen 'De Jongens'. (Foto: Bert Westendorp)

Vrouw met ballen tussen 'De Jongens'

REGIO/HEEMSKERK - Ze staat haar mannetje, Anneke Thijs (29). De fraai geboetseerde jongste nazaat van Jan Thijs, oprichter van het in schoorsteenvegen en ventilatietechniek gespecialiseerde familiebedrijf IJmond Content, heeft met succes de opleiding tot Meester Schoorsteenveger van brancheorganisatie ASPB afgerond. Hiermee is zij de eerste vrouw in Nederland, die vol trots het voornoemde predicaat mag dragen. Een vrouw met ballen tussen 'De Jongens'. Komende 29 mei wordt zij 'beëdigd'.

Anneke Thijs eerste Meester Schoorsteenveger

Pluim op de hoed

"Ik ben er natuurlijk super trots op. Het is bijzonder. Er zijn in Nederland 42 meesters, alleen mannen. En als je dan als enige vrouw tot dat gilde toetreedt...." De felbegeerde kwalificatie is een pluim op de hoed van het bezielend gerund bedrijf uit Heemskerk. De hoed die een historisch verleden kent. "De aloude schoorsteenveger in zijn zwarte kostuum met hoge hoed stond symbool voor geluk. Immers, wanneer je je schoorsteen regelmatig laat reinigen, zal je huis niet in brand schieten door een schoorsteenbrand. De schoorsteenveger brengt dus geluk en voorspoed", vertelt Anneke met kennis van geschiedenis.

Milieu en klimaat

Maar heden en toekomst tellen nu, 2021. "En dan heb je te maken met milieu- en klimaateisen. Dat vereist een andere bedrijfsmatige aanpak. Schoorsteen- en ventilatietechniek, reiniging en renovatie zijn belangrijke bedrijfspijlers. Camera-inspectie van het rookkanaal is daar een onderdeel van. Wij zijn een moderne professional. Niet alleen veilig en effectief de schoonsteen vegen is belangrijk, ook advies over goed stoken, de werking van kachels en veiligheidsaspecten bespreken we graag. Vanzelfsprekend. We willen met z'n allen graag de klimaatdoelstellingen behalen en het milieu koesteren. Wet- en regelgeving volgen we op de voet."

Totaaldienstverlener

Door de jaren heen is IJmond Content uitgegroeid tot totaaldienstverlener op het gebied van renovaties van daken, nokvorsten en schoorstenen, het reinigen van dakgoten en de renovatie van oude schoorsteenkanalen. Het werkgebied omvat heel Nederland. Maar liefst 65.000 (!) adressen (particulieren en bedrijven) behoren tot de tevreden klantenkring.

Daartoe behoren gerenommeerde horecabedrijven, overheidsinstellingen, open haarden bouwers, installatiebedrijven, woningbouwverenigingen, hotels, bouw- en aannemingsbedrijven en recreatieparken. Meer informatie: tel. 0251-250723 of kijk op www.ijmondcontent.nl