Ook taxi's en bussen rijden straks op waterstof.
Ook taxi's en bussen rijden straks op waterstof. (Foto: Unsplash)

Bestelwagens dit jaar op waterstof

Bestelbussen die op waterstof rijden worden dit jaar voor het eerst op de markt verwacht. Hoewel het niet op de planning stond, hebben de producenten van onder andere Citroën, Peugeot, Opel en Fiat besloten om uiteindelijk deze overstap te maken.

Elektrische aandrijving van de bestelwagens wordt uitgebreid met ‘brandstofcel'

De fabrikant van Renault slaat hiervoor de handen ineen met het Amerikaanse bedrijf Plug Power. De organisaties hopen dat ze met de verkoop van waterstof transportwagens gezamenlijk dertig procent van de Europese markt zullen veroveren. Niet alleen met bestelwagens, maar ook met taxi's en bussen.

Accucapaciteit

De elektrische aandrijving van de bestelwagens wordt uitgebreid met een ‘brandstofcel'. Gevoed door waterstof wordt er via een chemisch proces stroom geproduceerd. Het zou kunnen dat dit gedeeltelijk ten koste gaat van de accucapaciteit. Dit komt doordat er ruimte nodig is voor de waterstoftank. Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen kan de brandstofcel zo klein gemaakt worden dat het toch in de motorruimte past.

Lastig uit te rollen

Hoewel er de afgelopen jaren veel plannen waren voor het ontwikkelen van bestelwagens op waterstof, werden deze nooit in de praktijk gebracht. Volkswagen heeft besloten om überhaupt geen auto's op waterstof te produceren. Topman Herbert Diess: "Het is te duur, inefficiënt en langzaam en lastig uit te rollen en transporteren."