Claudia Honselaar vreest voor het voortbestaan van de Kunstkerk als er niet snel een nieuwe, betaalbare locatie wordt gevonden.
Claudia Honselaar vreest voor het voortbestaan van de Kunstkerk als er niet snel een nieuwe, betaalbare locatie wordt gevonden. (Foto: Theo Annes)

‘Het zou zo zonde zijn als we de Kunstkerk moeten opdoeken’

HEERHUGOWAARD – De Kunstkerk is naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. De eigenaar van het kerkje aan de Stationsweg, waar de kunstuitleen van Heerhugowaard nu bijna zes jaar gehuisvest is, heeft het pand te koop gezet. “Eind december moeten we eruit”, vertelt Claudia Honselaar, coördinator van de Kunstkerk. “We hopen met heel ons hart tegen die tijd een nieuwe locatie te hebben gevonden, anders vrees ik voor het voortbestaan van de Kunstkerk.”

Waardse kunstuitleen moet op zoek naar nieuwe locatie

Na maandenlang noodgedwongen te hebben stilgestaan vanwege de coronapandemie, hadden de vrijwilligers van de Kunstkerk gehoopt rond deze tijd langzaam weer wat activiteiten te kunnen oppakken. Behalve de expositie, uitleen en verkoop van kunstwerken en -objecten, worden normaal gesproken ook lezingen, cursussen en workshops georganiseerd. Die vinden plaats in het naastgelegen woonhuis, de voormalige pastorie van het kerkje. Ook bevindt zich op het terrein een atelier. “Onze werkzaamheden lagen de afgelopen tijd helemaal stil, op wat online verkoop na”, vertelt Claudia. “Natuurlijk is dat jammer, maar iedereen snapt waarom het zo is. En financieel redden we ons wel. Op de huisvesting na dan.”

Contract niet verlengd

Ongeveer een maand geleden kwam de mededeling dat de Kunstkerk aan het eind van het jaar moet vertrekken uit het karakteristieke kerkje met de opvallende gele deuren. “We hadden een contract voor zes jaar getekend dat eind dit jaar afloopt, maar we hadden gehoopt – en eigenlijk ook gedacht – dat het contract verlengd zou worden.”


De eigenaar, de PKN gemeente Heerhugowaard, wil de Kunstkerk verkopen omdat de onderhoudskosten op termijn niet meer zijn te dragen en heeft het kerkje en het omringende terrein in de etalage gezet. Vervelend voor iedereen die de Kunstkerk een warm hart toedraagt. “Er is al zo weinig cultuur in Heerhugowaard, onze eerste reactie was dat het zo zonde zou zijn als we de Kunstkerk moeten opdoeken. Zes jaar geleden hebben we met een hele club vrijwilligers het kerkje helemaal opgeknapt en er ons eigen plekje van gemaakt. Voor die tijd stond het pand zo’n tien à vijftien jaar leeg.”

Sociaal-maatschappelijke bestemming

Claudia hoopt dat er snel een oplossing wordt gevonden voor het huisvestingsprobleem. “Als we kunnen blijven huren, blijft het voor ons betaalbaar. Zelf iets kopen – we hebben een ruimte van minimaal 250 vierkante meter nodig - is voor ons namelijk niet te doen, omdat overal de hoofdprijs voor wordt gevraagd.” Het pand zelf heeft bovendien zijn beperkingen. “Het perceel heeft een sociaal-maatschappelijke bestemming en de begraafplaats achter de kerk mag sowieso niet worden weggehaald. Bovendien lekt het dak en is de verwarming aan vervanging toe. Projecten die wij met liefde zouden willen oppakken als we de garantie hebben hier nog minimaal vijf jaar te mogen blijven. Maar voor een ruim halfjaar gaan we daar natuurlijk niet meer investeren.”

Interessante partners

Om haar voorbestaan te kunnen garanderen, kijkt de Kunstkerk ook naar andere partijen waar mee in zee gegaan kan worden. "Met organisaties die in dezelfde hoek zitten als wij, zoals Cool kunst en cultuur, Atelier 6 of de Bibliotheek."

Lees verder op pagina 5

Tot eind dit jaar is de kunstuitleen nog te vinden in het kerkje met de karakteristieke gele deuren .