‘JIJ hoort erbij’ is een platform waarbij jongeren op een leuke en makkelijke manier met elkaar in contact worden gebracht. Samen met anderen onderneem je laagdrempelige activiteiten om elkaar te leren kennen.
‘JIJ hoort erbij’ is een platform waarbij jongeren op een leuke en makkelijke manier met elkaar in contact worden gebracht. Samen met anderen onderneem je laagdrempelige activiteiten om elkaar te leren kennen. (Foto: Moments by Maaike)

Eenzame jongeren: 'Vriendschap begint bij het maken van contact'

DIJK EN WAARD - Eenzaamheid onder jongeren, we horen er heel veel over in de media. "Veel jongeren ervaren eenzaamheid door de coronacrisis, maar weet je dat er voor heel veel jongeren niets veranderd is?", vertelt Siona van JIJ Hoort Erbij. "Veel jongeren ervaren al jaren eenzaamheid, al ver voordat corona ons sociale leven beheerste. Deze jongeren hebben naast hun school of hun werk al helemaal geen contacten."

"Eenzaamheid overkomt ze, ze kiezen daar niet voor en deze jongeren zijn absoluut niet stom of dom. Deze jongeren zijn net zo belangrijk en net zo leuk als jij en ik. Het enige verschil is dat ze het ontzettend spannend én moeilijk vinden om contact te maken. Ze denken: 'zitten anderen wel op mij te wachten?', 'wat moet ik eigenlijk zeggen?' of 'als ze mij maar niet uit gaan lachen...' Deze gedachten zijn heel erg herkenbaar voor veel mensen, maar voor deze jongeren zijn deze zinnen dé megahoge drempel voor het maken van contact. Al deze zinnen of overtuigingen kunnen er voor zorgen dat ze contact maken uit de weg gaan. Maar ja…..zonder contact geen vriendschap toch?"

Waar komt de angst vandaan?

Bij het maken van contact is het belangrijk dat eerst deze belemmeringen worden onderzocht, benadrukt Siona. "Wat houdt jou tegen om het praatje te maken? Waar ben je bang voor? Is die angst terecht of zijn het jouw angsten door eerdere ervaringen? Daarnaast is het prettig om te weten ‘wat moet ik zeggen of wat moet ik doen’. Een handboek voor het maken van contact zou fijn zijn."

IJsje bestellen in Efteling

‘JIJ hoort erbij’ is een platform waarbij jongeren op een leuke en makkelijke manier met elkaar in contact worden gebracht. Siona: "Ik weet dat jongeren het moeilijk vinden om contact te maken. Toen ik afgelopen zomer met een groep jongeren in de Efteling was wilden sommige jongere geen ijsje bestellen. Ze gaven aan dat niet te durven, maar als je geen ijsje durft te bestelen hoe gaat het dan met andere contacten in je leven. Het hele leven bestaat uit contact maken en het maken van vriendschap begint toch echt bij het maken van contact. Als je geen contact durft te maken hoe kan je dan een sociaal leven opbouwen. Om die reden heb ik een doelgerichte online training gemaakt waarbij ze heel makkelijk leren hoe ze een praatje kunnen maken."

Handig lijstje met tips

Hierbij enkele tips die je op weg kunnen helpen:

Maak eerst oogcontact – wil je met iemand een gesprek aangaan, maar dan eerst oogcontact zodat de ander jou vast heeft gezien.

Zeg iemand gedag – als je iemand gedag zegt is het eerste contact al gemaakt en wordt de ander niet overvallen als je meteen met een vraag of een verhaal komt.

Lichaamshouding – buig je hoofd en je schouder niet naar beneden, maar kijk rechtop. Zo heb je meer kans dat de ander jou goed hoort en ziet en voorkom je dat je je vraag moet herhalen.

Open vragen – als je een praatje met iemand maakt, stel vragen die beginnen met wie, wat, waar, wanneer of hoe. Open vragen brengen een gesprek makkelijker op gang.


"Het maken van contact biedt heel veel kans op een socialer leven. Zeker bij het starten van een nieuwe baan of een nieuwe studie is het belangrijk dat je weet wat de basis is voor het maken van contact. Zo kom je straks niet meer alleen te staan."


Wil je meer tips of wil je graag sociale contacten opbouwen? Kijk op www.jijhoorterbij.nl.