Josée Bergsma overhandigt CRDL aan manager Zorg Priscilla Jennings op locatie Zuyder Waert.
Josée Bergsma overhandigt CRDL aan manager Zorg Priscilla Jennings op locatie Zuyder Waert. (Foto: Aangeleverd)

CRDL brengt alle betrokkenen Zuyder Waert dichter bij elkaar

HEERHUGOWAARD - Magentazorg neemt een nieuw interactief zorginstrument speciaal voor bewoners met dementie in gebruik: de CRDL (Cradle). Door middel van persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking creëert de CRDL een nieuwe, gelijkwaardige vorm van interactie tussen bewoners en hun naasten. Met dank aan initiatiefnemer Josée Bergsma kon locatie Zuyder Waert, onderdeel van Magentazorg, de CRDL aanschaffen.

Josée Bergsma startte een crowdfundingsactie: “Mijn vader is vijf jaar lang liefdevol verzorgt in Zuyder Waert. Ik wilde graag wat terug doen.” Manager zorg Priscilla Jennings van locatie Zuyder Waert vindt het een mooi gebaar: “Het is een aanwinst voor mensen met dementie. Magentazorg heeft psychomotorische therapeuten in huis. De CRDL sluit daarom goed aan bij de belevingsgerichte zorg voor onze bewoners. Het is een prachtige uitvinding.”

'Zin van het leven is zorgen voor elkaar'

'Heel ontroerend'

Ook José Appel, verzorgende IG in Zuyder Waert, ziet wat de CRDL doet: “Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt. De CRDL is voor bewoners en zorgmedewerkers, maar ook voor mantelzorgers, partners en familieleden.”

Drempelverlagend

De ontwerpers van de CRDL, Dennis Schuivens en Jack Chen, zijn blij dat Zuyder Waert het instrument inzet. Schuivens: “De zin van het leven is zorgen voor elkaar. Persoonlijke aandacht en wezenlijk contact zijn daarbij essentieel. De CRDL verlaagt de drempel tussen bewoners van zorginstellingen en hun naasten.. We zijn blij dat Zuyder Waert daar de meerwaarde van inziet.”

Contact door aanraking

De CRDL is bedoeld voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Als twee mensen hun hand op het instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een gesloten circuit. Door vasthouden, strelen en trommelen horen gebruikers een variatie aan geluiden, zoals een trein of het ruisen van de zee. Dat roept herinneringen of emoties op, die leiden tot onderlinge verbinding en contact.

De CRDL is bedoeld voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie.