Erwin Blank wil horecaondernemers meer lucht geven en lanceerde een lokale veilingsite.
Erwin Blank wil horecaondernemers meer lucht geven en lanceerde een lokale veilingsite. (Foto: Theo Annes)

‘Geef lokale ondernemers meer lucht’

HEERHUGOWAARD – Ruim twee maanden geleden, toen veel ondernemers met een ‘niet-essentiële’ winkel zoals restaurants en cafés, het water aan de lippen hadden staan, bedacht Heerhugowaarder Erwin Blank iets nieuws waarbij belangstellenden via de veilingsite www.veil-lokaal.nl kunnen bieden op een lunch, diner of een culturele activiteit.

Erwin Blank lanceert speciale veilingsite

"Ik ben een Heerhugowaarder en ben gek op lekker eten", zegt Erwin Blank, ook bekend als voetbalscheidsrechter in de Eredivisie. "Maar uit eten ging niet omdat alle horecaondernemers de deuren gesloten moesten houden. Gelukkig gaat het op dit moment allemaal wat beter en volgen er eind volgende week nog meer versoepelingen. Maar twee maanden geleden was de situatie heel wat minder rooskleurig. Toen bedacht ik mijn plan, probeerde veel ondernemers te motiveren en uiteindelijk kwam de veilingsite er en werd er al volop geboden op lunches en diners en ook culturele activiteiten bij bijvoorbeeld het Filmhuis Alkmaar en De Karavaan."

Druk op de ketel

Talloze prachtige initiatieven, waaronder ‘wees loyaal, koop lokaal’, hebben er niet toe kunnen leiden dat de ondernemers meer lucht hebben gekregen. "Wel hebben de initiatieven ervoor gezorgd dat het besef bij consumenten om lokaal te kopen is gegroeid. Ik merk een grote mate van solidariteit van de inwoners met de lokale ondernemingen. En toch, toch is dat niet genoeg. Om die reden heb ik, met ondersteuning van een groep ondernemers, het Veil-Lokaal principe bedacht. Op dit platform worden producten van bekende lokale ondernemers geveild. Voor de ondernemer betekent dit de zo gewenste verlaging van de druk op de ketel."

Positieve reacties

In de afgelopen week hebben al tientallen consumenten een bod gedaan bij een van de ondernemers. "Er kan nog gereageerd worden op de veilingsite tot zondag 30 mei 20.00 uur. Het zou natuurlijk prachtig zijn als deze veiling een succes wordt en dat er misschien in de toekomst een vervolg zou kunnen komen. Natuurlijk zijn alle ondernemers blij dat vanaf zaterdag 5 juni de mogelijkheid is om langer open te mogen blijven, maar hopelijk heeft het initiatief Veil-Lokaal erbij toegedragen dat de ondernemers in de afgelopen week en de komende dagen enthousiaste gasten kunnen ontvangen.''

Bieden maar!

Een mooi initiatief van Erwin Blank, die niet alleen de ondernemers in Heerhugowaard, maar ook in Alkmaar benaderden voor dit mooie plan. Hopelijk komt er snel een einde aan een zware periode en breekt ook de zon door voor alle geplaagde ondernemers. Belangstellenden moeten eerst een account aanmaken op de site www.veil-lokaal.nl en bieden maar!