Voorzitter Annie Stienstra: 'Alle wedstrijdkleding werd door vrijwilligers gemaakt, zoals hier met thema 'Catwoman'.'
Voorzitter Annie Stienstra: 'Alle wedstrijdkleding werd door vrijwilligers gemaakt, zoals hier met thema 'Catwoman'.' (Foto: Ron Sijmonsma)

‘Met pijn in hart hebben we besloten om te stoppen’

HEERHUGOWAARD – ‘Helaas heeft het bestuur besloten om op haar 47e verjaardag te stoppen met twirlvereniging De Boomtoppers. Wij hebben met enorm veel plezier van onze vereniging en het twirlen genoten en hebben deze beslissing dan ook met pijn in het hart moeten nemen. Echter, door het wegblijven van leden is het voor ons als vereniging niet meer haalbaar om door te gaan’, zo schrijft het bestuur van de Waardse twirlvereniging op haar website.

Twirlvereniging De Boomtoppers legt na 47 jaar de batons neer

Het einde van bijna een halve eeuw twirlen in Heerhugowaard. Het Heerhugowaards Nieuwsblad ging in gesprek met Annie Stienstra, niet alleen de voorzitter van de vereniging maar tevens moeder van twee dochters die op hoog niveau prachtige dingen hebben laten zien. Zij is al meer dan 23 jaar nauw betrokken bij De Boomtoppers. Ook verenigingssecretaris en coach Wendy Braak schuift aan. Ze is enorm teleurgesteld dat zo’n mooie vereniging op deze wijze moet verdwijnen. “Dat we nu stoppen met De Boomtoppers is natuurlijk niet van de ene op de andere dag besloten”, zegt Annie. “De laatste jaren hadden we al last van een terugloop van leden en vrijwilligers. Maar de grootste klap kwam natuurlijk afgelopen jaar met het coronavirus. Als bestuur hebben we er echt alles aangedaan om het tij te keren. Maar ondanks de optimale inzet van iedereen hebben we deze beslissing moeten nemen. We zullen in ieder geval nog vaak met een glimlach terugdenken aan de vele mooie herinneringen die wij hebben aan De Boomtoppers.’’

Hoog niveau

In de loop der jaren hebben teams en solisten op een hoog niveau hun talenten aan de wedstrijdjury mogen zien. Annie: "Onze vereniging is gestart op 1 januari 1974 onder de naam Drum- en Majorettekorps De Boomtoppers. Het was indertijd een initiatief van een aantal buurtbewoners. In 1997 kwam er een afsplitsing. De Boomtoppers ging toen door zonder de drumband, met uitsluitend de majorettes. Pas in 2009 werden we een twirlvereniging."

Veelvuldig in de prijzen

Twirlen is een uitdagende sport die bestaat uit een combinatie van dans, batontechniek en show. Annie: "Alle kleding werd door vrijwilligers gemaakt en dat zag er altijd fantastisch uit. Op nationaal niveau zijn we veelvuldig in de prijzen gevallen. In goede tijden gingen we met z’n allen met de bus, maar toen de kosten daarvoor te hoog werden, deden we een beroep op de ouders die ons overal in Nederland naartoe brachten. We moesten ook wel eens over de grens. Ik kan me een wedstrijd herinneren in Duitsland, waar vooraf live het Duitse volkslied klonk. Dat gaf een bijzonder apart gevoel."

Boomtoppersdag

Ook Wendy Braak, al twaalf jaar actief betrokken bij De Boomtoppers, vindt het jammer dat de beslissing genomen moest worden om de stekker uit de vereniging te trekken. "Ik heb genoten van de vele optredens. Voor een officiële wedstrijd moet er door de teams keihard getraind worden en na een optreden is het wachten op het oordeel van de jury.''

Tijden veranderen

Eens in de vijf jaar organiseerde De Boomtoppers een weekendje weg voor de leden. Verder werden jaarlijks gezamenlijk de Boomtopperdag gehouden, wat wisselde tussen uitjes, barbecues, spelactiviteiten en dergelijke. "We hebben een vreselijk mooie periode gehad. Maar tijden veranderen. Vroeger liepen we door de straten of stonden we in een aanhanger met muziek, om op die manier aandacht vragen. Maar dat zien we al jaren niet meer. Het ledenaantal liep achteruit en afgelopen jaar, het coronajaar, was zwaar.

Lees verder op pagina 7

De jongste leden in actie. Eén van de laatste twirlwedstrijden van De Boomtoppers.