Hollands Kroon beschikt over vele pareltjes. Foto linksboven Daniëlle van der Ploeg. Rechtsboven Richard Wigbout, onder beide foto's Kees Bakker.
Hollands Kroon beschikt over vele pareltjes. Foto linksboven Daniëlle van der Ploeg. Rechtsboven Richard Wigbout, onder beide foto's Kees Bakker. (Foto: Erwin Slootweg)

'Je ziet alle seizoenen voorbijkomen'

WIERINGEN - Pareltjes in Hollands Kroon? Jazeker! Óf die er zijn. Werp maar eens een blik op de Facebooksite 'Parels in Hollands Kroon'. Een site die door initiators Kenneth Stamp en Harry Jasper wordt bestempeld als een 'Foto Collectief voor iedereen die fotografeert binnen de gemeente Hollands Kroon. Met als doel het verzamelen van foto's ter promotie van Hollands Kroon om er uiteindelijk een gezamenlijke expositie voor te organiseren. Evenals het streven naar de uitgave van een boek met verzamelde werken'.

Een gesprek met Kenneth en Harry in huize Stamp in Hippolytushoef leert dat de site oorspronkelijk is opgericht vanuit een stukje chauvinisme voor Wieringen. "We zijn toch een beetje eilandbewoners", grijnst de in Den Oever woonachtige Harry. "Maar", haast hij zich erachter aan te zeggen: "We hopen door middel van 'Parels in Hollands Kroon' naast foto's van Wieringen ook steeds meer foto's uit de rest van Hollands Kroon te ontvangen. De mensen uit Niedorp weten namelijk alles te vertellen over hún woonplaats en dat geldt natuurlijk ook voor inwoners van Anna Paulowna of Kolhorn. Op deze manier kunnen we de verscheidenheid van Hollands Kroon zo goed mogelijk in beeld brengen."

Het geheime eiland

De site zag het levenslicht nadat Kenneth Stamp (63) zijn boek 'Wieringen het geheime eiland' uitbracht. "Van de ruim 4000 inwoners schaften 2000 mensen het boek aan. Dus één op de twee Wieringers had het boek in huis. Dat deed me ertoe besluiten de site 'Parels in Hollands Kroon' in het leven te roepen." De uit het Schotse Glascow afkomstige fotograaf woont sinds een jaar of 40 in Hippolytushoef en voelt zich Wieringer van teen tot kruin. "Ik was een echte wereldreiziger. Toen er als bouwvakker in Schotland nauwelijks werk was, heb ik de fotovakschool doorlopen. Vanaf mijn 16e à 17e fotografeerde ik met name punkbandjes waarmee ik de wereld over reisde. Na allerlei omzwervingen bracht de liefde me uiteindelijk naar Hippo waar ik ben blijven hangen." Hij voelt zich er als een vis in het water. Lacht geamuseerd als hij vertelt dat hij zich door het uitbrengen van zijn boek als Wieringer geadopteerd voelt. "Als er weleens iemand tegen me ingaat dan springen ze gelijk voor me in de bres."

Vuurslingeren

Zoals vermeld houdt ook Harry Jasper (62) zich - naast zijn werk als projectondersteuner bij Sandfirden Technics in Den Oever - bezig met 'Parels in Hollands Kroon'. De amateurfotograaf kocht van zijn eerste geld een camera en beschikt volgens Stamp momenteel over meer fotoapparatuur dan de vakfotograaf zelf. "Vooral de nachtfotografie van Harry is prachtig", zegt Stamp en Jasper vult aan: "Ik heb nu driemaal - samen met Kees Bakker - zo'n avond georganiseerd waar veel animo voor was. Op zo'n avond gaan we onder meer 'vuurslingeren'. Dat is een vuurregen van brandend staalwol. Zodra het staalwol wordt verhit en rond wordt geslingerd krijg je fantastische effecten."

Oud land

Evenals Stamp is ook Jasper verknocht aan Wieringen. "Ik ben geboren in Slootdorp, maar ging vaak te stappen in Hippo. Ja en ook ik ben hier blijven hangen. Persoonlijk vind ik Wieringen een van de mooiste gebieden van Hollands Kroon. Met het wad, het bos, meerdere havens en zelfs een strandje. Je moet het willen zien. Wieringen is oud land en dat spreekt aan." Toch wil Jasper nogmaals benadrukken dat 'Parels in Hollands Kroon' er voor alle mensen uit Hollands Kroon is. "Iedereen mag lid worden en leden kunnen elkaar ook lid maken. Zo hebben we mensen uit Hoorn die ons gebied heel mooi vinden en prachtige foto's van Hollands Kroon op onze site posten. Want dat is wél een restrictie: de foto's moeten zijn gemaakt in Hollands Kroon."

Haven

"Ik heb daar trouwens nog een leuke anekdote over", zegt Kenneth. "Nadat ik een avondje was wezen stappen in Amsterdam, poste ik daar een foto van op onze site. Meteen waren de reacties niet van de lucht, want dat ging toch niet over Hollands Kroon?", lacht hij. "Waarop ik zei: 'Waar hebben jullie het over, het is toch de haven van den Oever?'. Ach ja, een grapje op z'n tijd moet kunnen. Maar het is inderdaad niet de bedoeling dat er foto's uit andere gemeenten op de site komen, dus ook geen vakantiekiekjes uit Zuid-Frankrijk." Over kiekjes gesproken: volgens beide heren is het niveau van de foto's de laatste jaren sterk verbeterd. Kenneth: "In het begin waren het echt hobbykiekjes, maar het wordt steeds beter. Ook wordt er steeds meer gefotografeerd met een camera in plaats van de telefoon. Een heel leuke ontwikkeling die beide Wieringers graag zo houden.

Lees verder pagina 7.



Kenneth Stamp (l) en Harry Jasper inspecteren hun FB-site.