De strooiploeg Dijk en Waard heeft de afgelopen periode hard gewerkt!
De strooiploeg Dijk en Waard heeft de afgelopen periode hard gewerkt! (Foto: Theo Annes)

De helden van de sneeuwploeg

DIJK EN WAARD - Het sneeuwde flink vorige week, zo heftig hebben we het in lange tijd niet meegemaakt. Werkorganisatie Dijk en Waard aan de Beukenlaan in Heerhugowaard stond klaar om aan de slag te gaan. Daar ligt standaard 400 ton zout opgeslagen en 2800m3 pekel water te wachten op gebruik. Bestemd voor de gladheidsbestrijding van Heerhugowaard en Langedijk.

Zondagochtend 7 februari om 03.00 ‘s nachts uur was het zo ver. Midden in die koude nacht gingen de medewerkers van de gladheidsbestrijding aan de slag. Door de vele sneeuw waren de wegen onbegaanbaar geworden. Het bestrijden van gladde wegen, straten en fietspaden met strooizout of pekelwater is een belangrijke verantwoordelijkheid, niet alleen voor de gemeente, maar ook voor de inwoners, die het voetpad voor hun huis dienen schoon te houden. “We hebben die zaterdagmiddag ervoor preventief gestrooid. Normaal gesproken hebben wij voor ons werk 14 standaard strooiwagens tot onze beschikking, maar bij heftige situaties roepen we zelfs de hulp in van verouderde wagens, boerentrekkers en loonwerkers. Vanaf zondagochtend zijn wij continu met man en macht, in ploegendiensten, bezig geweest om de wegen berijdbaar te houden.” Aan het woord is Hans Schouten, teamleider grondstoffen van de organisatie. Naast die 400 ton heeft men ook de beschikking over 2800 kuub pekelwater, welke in een normale winter eigenlijk afdoende is. “De temperatuur was nog dusdanig dat er zinvol gestrooid kon worden, wordt het kouder dan 7 dan is het veel minder succesvol.”

Sneeuwduinen

“Het is erg belangrijk dat verkeer ons gestrooide zout plat rijdt, zo lost het veel beter op. Maar in deze tijd van corona is het verkeer minder, dus wordt dat lastiger. Daarbij weten we vaak wel waar sneeuwduinen zich ophopen, maar door de stevige wind kwamen er andere plekken bij en hebben we drie shovels ingezet, vooral voor het buitengebied.” Het is belangrijk dat het zout blijft liggen, daarom wordt het vaak vermengd met water en verwaait het niet. Langedijk gebruikte voorheen vooral zout om te strooien maar sinds een jaar of drie werken we samen en gebruiken we ook zout vermengd met water.”

Tegenwoordig kan de breedte van strooien heel goed ingesteld worden. Ligt er veel sneeuw dan moet dat niet al te breed, want gestrooid zout op een sneeuwhoop heeft geen zin. De instelbreedte zit rond de 2,5 meter. De nieuwere strooiwagens hebben aan de zijkanten vloeistoftanks voor de verdunning. "Wij doen ons uiterste best om er voor te zorgen dat iedereen veilig bij gladde omstandigheden over straat kan. Ik hoor wel eens mensen die klagen over bijvoorbeeld een gladde stoep, maar wij kunnen niet alles. Laten we er samen voor zorgen dat ook die stoep beloopbaar blijft! Wij zorgen vooral voor de doorgaande wegen en de ontsluitingswegen naar de wijk.”