Het terrein aan de Lourens Bogtmanstraat, waar woningbouw gerealiseerd gaat worden.
Het terrein aan de Lourens Bogtmanstraat, waar woningbouw gerealiseerd gaat worden. (Foto: Rodi Media/ MB)

Toch meer sociale woningbouw aan de Lourens Bogtmanstraat

LANGEDIJK - Samen met Woonstichting Langedijk heeft gemeente Langedijk onderzocht of en hoeveel sociale woningbouw op de locatie 'Lourens Bogtmanstraat' in Oudkarspel gerealiseerd kan worden.

In eerste instantie gingen partijen uit van zeven sociale huurwoningen. In het definitieve plan is er ruimte voor elf. Daarnaast komen er 17 koopwoningen rondom een hof waar tevens een appartementengebouw met de genoemde huurwoningen aan ligt.

Het afgelopen jaar zijn gemeente Langedijk en Woonstichting Langedijk in gesprek geweest over sociale woningbouw op deze locatie. Het betroffen aanvankelijk sociale huurwoningen op de eerste verdieping van de twee zuidelijk gelegen woningblokken uit het Stedenbouwkundig plan.

Samen met de Woonstichting heeft de gemeente onderzocht om dit aantal te verhogen binnen het uitgangspunt van een financieel sluitend plan. Dit onderzoek heeft opgeleverd dat er ruimte is voor elf in plaats van zeven sociale huurwoningen. Deze woningen zullen worden gerealiseerd in het appartementengebouw dat is gepland op de hoek van de Lourens Bogtmanstraat met de Voorburggracht. Samen met de andere koopwoningen ontstaat een hof waar ook het appartementengebouw aan ligt.

Dit nieuwe plan houdt in dat er geen Knarrenhof komt, zoals de grote wens was van een aantal oudere Langedijkers, die zich hebben verenigd in Stichting Knarrenhof.

Op hun website reageren ze bij monde van een teleurgestelde voorzitter Dick Zuiderbaan als volgt: "In tegenstelling tot wat wij dachten bij onze update van juni 2020 heeft de gemeente Langedijk ons niet als een serieuze partner gezien bij de ontwikkeling van de locatie Lourens Bogtmanstraat/ Voorburggracht in Oudkarspel. De gemeente heeft vanaf eind mei vorig jaar diverse bijeenkomsten belegd met de omwonenden van genoemde locatie en naar aanleiding van hun bezwaren een 'definitieve' opzet gemaakt." Deze werd dinsdagavond 9 februari in het forum van de gemeenteraad besproken. "Als Stichting Knarrenhof hebben wij het gevoel geen kans te hebben gekregen om eerst met een eigen ontwerp te komen."

Ben Wansink heeft al een aantal keren voor deze krant een artikel geschreven over het Knarrenhof en heeft sympathie en begrip voor Theun en Henny Weidema, Hans en Dini Maassen, Cora Soetens, Dick en Reena Zuiderbaan en Ben en Pauline Bovenkerk, allen wonend in het dorp Oudkarspel en 70+ jaar oud.

"Er zijn genoeg gemeenten die het ouderenbeleid tot een speerpunt gemaakt hebben: Nederland vergrijst nu eenmaal. Omdat ik de afgelopen twee jaar een paar keer een gesprek mocht hebben met inwoners die specifieke woonwensen hebben, in hun geval een Knarrenhof, ben ik mij hier eens extra in gaan verdiepen. Zelf hoor ik ook tot de doelgroep, over de 70 jaar, en nog fris genoeg om zelfstandig te wonen maar beseffend dat het allemaal wel wat minder wordt. Na mijn heupbreuk en bijbehorende prothese is het inderdaad wat minder geworden en ik verkeer steeds meer onder oudere mensen. Kijk, dat dat Knarrenhof op de hoek Voorburggracht/Lourens Bogtmanstraat er niet komt, begrijp ik. Er is een democratisch besluit genomen en dat heeft een mens te accepteren. Daar gaat het mij niet om. Die uitslag lag voor mij wel vast , maar ik begrijp dat er alsnog in overleg getreden wordt met de trekkersgroep om te bespreken of er in Langedijk ergens een goede ruimte te vinden is voor een hof voor ouderen. Ik juich dat van harte toe, de basis voor ieder besluit is immers een goede, transparante communicatie vooraf. Het zou fijn zijn als er in ons dorp een plek komt speciaal voor de ouderen, waar zij elkaar kunnen ontmoeten, elkaar kunnen helpen, elkaar kunnen steunen bij verlies of wat dan ook, saamhorigheid, daar gaat het om. Iedere gemeente zou open moeten staan voor een woonvorm, er zijn veel soorten, waarbij zelfstandige ouderen samen van hun ouwe dag kunnen genieten! Ik woon in een huis uitermate geschikt voor een gezin, een gezin met jonge kinderen dat snakt naar (betaalbare) woonruimte! Zo ken ik veel oudere echtparen met een te groot huis dat ooit gebouwd werd voor een gezin met opgroeiende kinderen. En echt, geloof me, zo'n woonplek voor ouderen heeft niets te maken met last hebben van kindergehuil, feestvierende jongelui of iets dergelijks, het gaat gewoon om samen oud worden!"

De voorlopige maquette van het plan.
Het terrein aan de Lourens Bogtmanstraat, waar woningbouw gerealiseerd gaat worden.