Het filiaal van de Deen in Noord-Scharwoude wordt in de tweede helft van dit jaar een Albert Heijn-vestiging.
Het filiaal van de Deen in Noord-Scharwoude wordt in de tweede helft van dit jaar een Albert Heijn-vestiging. (Foto: Rodi Media/ MB)

Deenfilialen Langedijk veranderen van naam

LANGEDIJK - De winkelketen Deen verkoopt na 87 jaar al haar winkels aan drie concurrenten. 39 winkels worden omgevormd tot Albert Heijn-winkels, 22 zaken komen in handen van Vomar en 19 filialen worden DekaMarkt-winkels. Dat betekent dat ook de drie Deenvestigingen in Langedijk van naam gaan veranderen.

De supermarkten worden eerlijk verdeeld over de kopers. Deen Noord-Scharwoude wordt in de tweede helft van dit jaar een Albert Heijn-vestiging, de vestiging in Broek op Langedijk komt in handen van DekaMarkt en het filiaal in Zuid-Scharwoude wordt dan een Vomar-vestiging.

Personeel

“Om toekomstbestendig te zijn, zijn flinke financiële inspanningen nodig, daarom deze beslissing!”, zegt een woordvoerder van het familiebedrijf. De kopende partijen zien de overnames als een forse uitbreiding van hun winkelbestand en natuurlijk speelt de versterking van de positie op de markt een belangrijke rol.

Maar hoe is onder het personeel gereageerd? Even een rondje langs de drie, nu nog Deen, supermarkten in ons dorp. Over hun positie kan nog niet veel gezegd worden, daar moet nog over onderhandeld worden met de vakbonden en er moet nog advies van de betrokken ondernemingsraden komen.

Wel is zeker dat alle supermarktmedewerkers hun baan behouden en eventueel zullen worden overgeplaatst zodra de overname rond is. De woordvoerder zegt wel dat er nog kleine wijzigingen in de keuzes van de supermarkten kunnen plaatsvinden. Zo moet bijvoorbeeld de mededingingsautoriteit ACM nog goedkeuring geven. Het bulletin dat echter verscheen en waarin de vestigingen met het overnamebedrijf vermeld staat lijkt echter een vaststaand gegeven te zijn!

Reacties

De reacties uit de plaatselijke Deenfilialen zijn over het algemeen rustig en goed. Wel wordt duidelijk hoezeer de medewerkers begaan zijn met ‘hun’ Deen. Er is echter volop vertrouwen en vooral de blijheid dat hun team bij elkaar blijft. “Er zal niet veel veranderen, wat kleine aanpassingen en misschien is de beginfase wat rommelig, maar we hebben een sterk team en vertrouwen op een goede overdracht.” De overname van Deen Noord-Scharwoude door Albert Heijn betekent wel dat de eigen merken van die grootgrutter in de schappen komen te liggen, naast de reeds bestaande A-merken.

Erg positief wordt gereageerd op de videoboodschap welke algemeen directeur Leendert van Eck ’s morgens naar de filialen zond. Zijn reactie: “Ik ben blij hoe de berichten overgekomen zijn, het geeft duidelijk de goede sfeer van ons bedrijf weer. Ik weet nog niet wat ik na de overnames ga doen, dat zal de tijd leren.“ Of er bijvoorbeeld huidige leveranciers getroffen zullen worden door de overnames is op dit moment nog niet te zeggen. Al met al zal er waarschijnlijk niet al te veel veranderen voor de personeelsleden van de drie vestigingen, zij kunnen aan het werk blijven. Misschien dat de onderlinge concurrentie tussen de bedrijven nu toe gaat nemen, dat was al eerder zo. En voor de klant? Ach, er zijn klanten die niet naar een filiaal van dat bedrijf willen en anderen die dat juist weer wel willen, even de dagelijkse looproute naar je favorieten supermarkt veranderen. Langedijk houdt een gevarieerd aanbod van supermarkten.