Marc Hoffman komt op voor zijn medestudenten.
Marc Hoffman komt op voor zijn medestudenten. (Foto: aangeleverd)

Marc Hoffman in de bres tegen studieschuld

REGIO - Op 4 februari lanceert het CDJA op de website www.doeistudieschuld.nl een petitie die oproept tot afschaffing van het leenstelsel. Zowel het CDA als het CDJA hebben vanaf het prille begin campagne gevoerd tegen invoering van het leenstelsel door het vorige kabinet.

Richting de Tweede Kamerverkiezingen vinden de CDA-jongeren het belangrijk om nog eenmaal een krachtig signaal af te geven. In Langedijk is het de 26-jarige Marc Hoffmann uit Zuid-Scharwoude, die zich druk maakt over deze kwestie. Hij is burgerraadslid van het CDA in de gemeente Langedijk en lid van de landelijke jongerenafdeling van het CDA. "Na zeven jaar gewerkt te hebben bij een grote bouwmarkt, ben ik dit jaar begonnen als student Rechten in Amsterdam. Als geen ander weet ik hoe groot de schuldenberg kan worden voor een student. Daarom roep ik op om een petitie te tekenen tegen het leenstelsel op doeistudieschuld.nl!

Burn-outs en leenangst

Volgens het CDJA heeft het leenstelsel vooral geleid tot torenhoge schulden, burn-outs, financiƫle onzekerheid en leenangst. In de verkiezingsprogramma's van steeds meer politieke partijen wordt de wens geuit om het leenstelsel af te schaffen. Het is belangrijk om studenten na de coronacrisis perspectief en nieuwe zekerheden te bieden, stelt CDA-jongerenkandidaat Harmen Krul.

"De jeugd heeft de toekomst. Investeren in het verdienvermogen van Nederland betekent in de eerste plaats investeren in onderwijs. Een schuldenberg zet jongeren onterecht op achterstand. Een toegankelijk en kwalitatief goed onderwijssysteem vormt de basis van een kansrijke start in het leven.