'De vogel die ik zie is het haakje, het verhaal vouwt zich daar vanzelf omheen.'
'De vogel die ik zie is het haakje, het verhaal vouwt zich daar vanzelf omheen.' (Foto: Dieuwke Ram)

Marco Meeuwisse is vogelaar met een verhaal

Vervolg van voorpagina


Sinds hij af en toe zijn vogelfoto's en verhalen ook op de lokale Facebookpagina's deelt, is hij inmiddels ook bekend aan het worden bij een grotere groep mensen in de regio. En dat zijn niet alleen medevogelaars. Zijn Facebookberichten zijn creatief, vermakelijk, humoristisch, scherp en origineel. Voor deze krant reden hem te vragen een regelmatig een column te schrijven.

"Dat vond ik echt een eer! Ik vind het ontzettend leuk om te schrijven, al gaat het niet vanzelf." Hij moet veel schrappen en herschrijven, de voor schrijvers bekende uitdrukking 'kill your darlings' is daarbij ernstig van toepassing. "De verhalen zijn er altijd, daar hoef ik nooit mijn best op te doen. Elk verhaal is waargebeurd, zelden hoef ik het mooier te maken dan het was. Tijdens het vogelspotten ontstaan er associaties in mijn hoofd. De vogel die ik zie is het haakje, het verhaal vouwt zich daar vanzelf omheen. De inhoud van mijn bijdragen in deze krant, en in mijn boeken of op Facebook, zijn rechtstreeks vanuit het hart. De heerlijke reacties - ook op mijn spreekbeurten en exposities - zijn mijn drijfveer geworden."

Na zijn werkzame leven als financieel verantwoordelijke voor de Nederlandse Kustwacht, ging hij nog voor zijn zestigste levensjaar met pensioen en werd actief als schrijver, dichter en vogelfotograaf. "Heerlijke bezigheden. Ik verveel mij geen dag. Zeker nu niet..." Marco zucht en maakt een armgebaar naar de bouwwerkzaamheden om zich heen. "Maar dat gaat goedkomen. Zoals alles altijd goedkomt. Ik ben gelukkig en een positief mens. En mijn lief is zo mogelijk nog positiever. Daarom kunnen we samen ook heel goed reizen. Australiƫ, India, Cuba, we hebben al veel fantastische plekken mogen bezoeken. Als we uit de Corona ellende zijn gaan we meteen weer op reis. Ik heb nog wel wat vreemde vogels op mijn verlanglijstje staan!"

Marco publiceerde reeds twee reisboeken waarvan de opbrengst naar drie goede doelen gaat; het KWF, medewerkers van de SEH van het MC Alkmaar en - uiteraard - de Vogelbescherming.

Wilt u een boek van hem lezen? Ze zijn alleen rechtstreeks te bij Marco te verkrijgen, via e-mail mjhm89@hotmail.com of appen op: 06-12533264.

'De vogel die ik zie is het haakje, het verhaal vouwt zich daar vanzelf omheen.'