Wandelen van Waarland naar Haler oefenen met Ellie en Alie de zussen van Peter.
Wandelen van Waarland naar Haler oefenen met Ellie en Alie de zussen van Peter. (Foto: aangeleverd)

Wandelen van Waarland naar Weert als eerbetoon aan overleden zusje Ingrid

WAARLAND - Een eerbetoon aan zijn overleden zusje. Dat zijn de etappes die Peter Stam uit Waarland de komende tijd gaat lopen. De tocht begint in Waarland en eindigt in Weert, waar zijn zusje Ingrid is overleden aan kanker. Vrijdag 19 maart is de eerste etappe. Wil je meelopen om Peter te vergezellen? Kijk dan op de site www.loopmetmemee.nl voor meer informatie.

1 oktober 2018 is de sterfdag van de jongste zusje van Peter, Ingrid (52). Na een strijd van 4 jaar tegen de kanker moest zij helaas opgeven. Ingrid is geboren in Waarland, de kop van Noord-Holland en overleden in Weert, Limburg, vlak bij haar toenmalige woonplaats Haler. "Ik heb mij voorgenomen om de afstand van Waarland naar Weert wandelend af te gaan leggen om zo mijn zusje te herdenken. Een persoonlijke Pelgrimstocht. In de eerste instantie wilde ik de route zelf uitzetten via een routeplanner. Totdat ik het boekje "Jacobswegen in Nederland" in mijn handen kreeg. Het pad lag er dus al - ik moest hem alleen nog even lopen. Mijn tocht begint vanaf onze ouderlijke woning (die helaas door brand verwoest is) en ik eindig bij het Hospice in Weert. " Op de site staan de 15 etappes vermeld, voorzien van de route en van foto's en ervaringen van onderweg.


"We starten in het weekend dat Ingrid jarig zou zijn, 21 maart. Dus 19 maart start ik. En de hele wandeling eindigt op haar sterfdag. Dit valt toevallig goed samen met de Roparun die dat weekend van 2 en 3 oktober in Landgraaf begint. Dus dan blijf ik daar,'' vertelt Peter.


De band tussen Peter en zijn zusje is door de ziekte sterker geworden. ''Toen ze voor de liefde naar Limburg vertrok werd het contact iets minder, je kon niet zo maar even op de koffie. Maar na de diagnose hebben we veel telefonisch contact gehad en hebben we zeker de familiebanden kunnen aanhalen, vertelt Peter, die een van de vijf is binnen het gezin Stam. "Mensen die kanker hebben, bezitten een soort wijsheid. Ze hebben dan een bepaalde kijk op het leven en dat merkte ik aan Ingrid. Ze kijkt heel anders tegen dingen aan. Ik zie dat als een levensles. Bijvoorbeeld, als je leven gewoon loopt, dan stel je dingen uit. Maar als je dit meemaakt, dan stel je niets meer uit. Dan ga je het gewoon doen. Niets meer uitstellen.'' Wat ook flinke impact heeft gehad is de gebeurtenis van de man van Ingrid, die onverwachts overleed aan een tumor op zijn longen. ''Dat gezin heeft veel verdriet meegemaakt, het raakt je ontzettend.'' Doneren en meelopen met Peter kan via aanmelding op www.loopmetmemee.nl.