Iris Lieshout (65) en haar man Niko (71) uit Schagen gingen de deuren langs met lekkernijen.
Iris Lieshout (65) en haar man Niko (71) uit Schagen gingen de deuren langs met lekkernijen. (Foto: Wooncompagnie)

Smakelijke burenverrassing van Iris en Niko

SCHAGEN - Vooral in deze onzekere coronatijden ontstaan er in wijken mooie, bijzondere bewonersinitiatieven. Bewoners doen een boodschap voor de buren, zoeken elkaar (online) op en organiseren ludieke acties. Iris Lieshout (65) en haar man Niko (71) uit Schagen zijn daar een inspirerend voorbeeld van.

Ze gingen kortgeleden met een dienblad vol lekkernijen bij de buren langs: een mooie aanleiding om een praatje te maken. Deze uiterst smakelijke actie werd door de buren erg gewaardeerd. ‘In deze tijd spreek en zie je minder mensen, terwijl we elkaar juist nu hard nodig hebben,’ zegt Iris Lieshout.

Mensenmensen

Zorgen voor elkaar, het zit Iris en Niko in de genen. ‘In ons werkzame leven speelde het contact met mensen een belangrijke rol en dat is nog steeds het geval,' vertelt Niko. ‘We staan open voor anderen en doen veel vrijwilligerswerk.' Zo is het echtpaar Lieshout al jarenlang vrijwilliger in de (palliatieve) zorg en betrokken bij uiteenlopende lokale activiteiten. Ook ontplooiden ze zelf acties, zoals Het Eetcafé.

Andere bewoners inspireren

Iris wil met haar verhaal graag andere bewoners inspireren. Want je kunt altijd iets voor een ander betekenen: ‘Eet je elke dag alleen en ken je iemand die ook alleen is? Nodig elkaar dan eens uit. Breng een klein bloemetje uit eigen tuin aan de deur of doe een kaartje door de brievenbus. Of nodig iemand bij je thuis uit voor een kopje koffie, weliswaar op gepaste afstand. Het is allemaal nog steeds mogelijk.'

‘Het geluk zit vaak in kleine dingen,’ zegt Iris. ‘Samen een ommetje maken kan al een wereld van verschil maken. En het is een wisselwerking. Je hebt iets om naar uit te kijken en het geeft zingeving aan je bestaan. Hoe mooi is dat?’