Afbeelding
(Foto: tuinen.nl)

Goede buren, slechte buren

Misschien heb je wel eens van combinatieteelt gehoord. Combinatieteelt gaat over de invloed die verschillende gewassen op elkaar hebben. Zo zijn er bepaalde gewassen die goede buren zijn en elkaar versterken, maar ook gewassen die juist slechte buren zijn. We vertellen je er graag meer over! Bij het combineren van gewassen willen we natuurlijk dat onze planten in de moestuin een gunstige invloed op elkaar hebben!

Moestuinplanning maken met combinatieteelt

Wanneer je gaat beginnen aan je moestuin, zul je een planning maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alle kruiden handig bij elkaar te plaatsen. Maar er zijn ook andere zaken waar je op kunt letten, zoals de invloed die gewassen op elkaar hebben. Neem combinatieteelt daarom vooral mee in de planning van je tuin!

Beïnvloeden

Er zijn namelijk verschillende manieren waarop planten elkaar kunnen beïnvloeden. Sommige planten stoten door middel van geur insecten af voor hun buren of geven verkeerde stoffen door via de wortels. Door de geur die de planten afgeven kunnen ze elkaar versterken of juist verzwakken. Denk maar aan de afrikaantjes (Tagetes patula) die wortel aaltjes voor hun buren afstoten. Een ander voorbeeld van een goede combinatie is bijvoorbeeld wortel en ui. Want, de geur van ui verjaagt de wortelvlieg. Er zijn ook planten die juist minder goed voor elkaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte buur maakt. Zo zie je maar, ook in de tuin heb je 'goede en slechte buren'.

Zie welke gewassen elkaar kunnen verdragen of niet op www.tuinen.nl