Burgemeester van Schagen, Marjan van Kampen, brengt haar stem uit bij stembureau Alpha in Schagen.
Burgemeester van Schagen, Marjan van Kampen, brengt haar stem uit bij stembureau Alpha in Schagen. (Foto: Theo Annes )

Uitslag verkiezingen Schagen: VVD, CDA en D66 top drie

SCHAGEN - Met een opkomst van 81,8 procent hebben de inwoners van de gemeente Schagen deelgenomen aan de stemming voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het percentage ligt lager dan vier jaar geleden, toen liep in Schagen nog 83,7 procent naar de stembureaus. Of corona de hoofdreden is, is niet bekend.

Volgens NOS kreeg VVD de meeste stemmen, wat inhoudt dat 26,4 procent van de stemgerechtigden uit Schagen voor deze partij stemde. Tweede is CDA met 14,1 procent. Op de derde plek is geƫindigd D66 met 14,0 procent.


PVV bleef hangen op een vierde plaats in Schagen met 9,5 procent. Grote verliezer is GroenLinks met -4,4 procent. Zij blijven hangen op 3,7 procent van de stemmers in Schagen. Deze neerwaartse spiraal is ook landelijk te zien.

Geen stem

Zes partijen hebben van de inwoners van de gemeente Schagen geen enkele stem gekregen. Dit zijn: Oprecht, Jezus Leeft, NIDA, Wij zijn NL, Partijen TK17 en U-Buntu CF. Partijen TK17 had kreeg vier jaar geleden nog 1,3 procent van de stemmen in Schagen.

Felicitaties

De burgemeester van Schagen, Marjan van Kampen, wil graag de felicitaties overbrengen aan alle partijen die winst hebben behaald. Over het feit dat er minder mensen gestemd hebben dan vier jaar geleden wil ze niets zeggen. "Dat zou speculeren zijn en daar doe ik niet aan.''

Landelijke stemming

De liberalen winnen de verkiezingen van 2021. De VVD van Mark Rutte wordt opnieuw de grootste partij. Maar de nieuwe D66-leider Sigrid Kaag is met een verrassende winst van 5 zetels de grote winnaar. De partij behaalt 24 zetels, net als in 1994. Verder verliezen linkse partijen en winnen rechtse partijen, aldus de prognose na het tellen van de eerste stemmen, en komen er veel nieuwe en jonge kandidaten de Kamer in. FvD en JA21 weten te verrassen.

Ongeldige stemmen

In de gemeenten die tot nu toe hun uitslagen hebben doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP, waren 17.809 stemmen niet geldig, 0,2 procent van het totaal.

Zeventig-plussers mochten dit jaar per brief stemmen, maar dat ging gepaard met problemen. Minister Kajsa Ollongren paste de werkwijze voor briefstemmen aan, waardoor meer poststemmen alsnog in de telling zijn meegenomen.

Kijk voor meer verkiezingsnieuws op de website van Schager Nieuwsblad: Rodi Schagen.