Het kerkgebouw aan de Dorpsstraat 73 kwam leeg te staan er daar moest een bestemming voor gevonden worden.
Het kerkgebouw aan de Dorpsstraat 73 kwam leeg te staan er daar moest een bestemming voor gevonden worden. (Foto: Theo Annes)

Appartementen in de kerk

BROEK OP LANGEDIJK - In 1 januari 2018 zijn twee kerken in Broek op Langedijk samengegaan. De Christelijke gereformeerde Kerk (CGK) en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) gingen sindsdien als CGKV ‘De Ontmoeting’ aan de Dorpsstraat 128 verder. Het kerkgebouw aan de Dorpsstraat 73 kwam leeg te staan er daar moest een bestemming voor gevonden worden.

Die werd gevonden en binnenkort zijn de vier appartementen in het verbouwde gebouw gereed.

“Aan de buitenkant is zoveel mogelijk de gevel van het oude gebouw gebleven: er zijn ramen en een deur geplaatst, maar de rest doet nog aan de voormalige kerk denken.”

Stef Kuilboer van het gelijknamige straalbedrijf in Heerhugowaard is trots op het eindresultaat. De laatste hand wordt aan de vier appartementen gelegd: schilders en timmerlieden maken het gebouw klaar voor bewoning. In juli 2019 gaf het college van Langedijk toestemming en kwam de omgevingsvergunning er. Samen met aannemersbedrijf R. Blankendaal werd het plan om tot de bouw van de appartementen te komen verder ontwikkeld. “Wij hebben zo goed mogelijk getracht de overige bewoners van de Dorpsstraat te informeren, er waren vooral vragen over de parkeervoorzieningen, zoveel ruimte heeft de straat immers niet. Maar wij hebben nu parkeerplekken aan de achterzijde kunnen creëren en dat stemde de buurt gerust. De appartementen hebben een oppervlakte van 70 tot 80 m² en zijn bestemd voor de verhuur.

Geschiedenis

Wie in de archieven van de kerken in Broek op Langedijk duikt ziet al snel dat het niet altijd pais en vree is geweest. Er moest, voorafgaande aan het samengaan van de twee kerken, een groeiproces van zeker vijftien jaar plaatsvinden voordat het zover was. Het verhaal start rond 1841 en laat zien dat er nogal wat verschillende zienswijzen waren over het uitdragen van het geloof. Ondanks hetzelfde geloof en de gereformeerde belijdenis, nuanceverschillen in cultuur, geloof en beleving is het uiteindelijk gelukt tot elkaar te komen. Er zijn heel wat discussies gevoerd en de tegenstellingen bleken heel lang onoverbrugbaar. Het samengaan van de twee kerken in 2018 was uiteindelijk het resultaat van veranderend inzicht: de overtuiging dat Jezus Christus voor iedereen hetzelfde is en dat geloof moet binden in plaats van scheiden. Sinds het samengaan en samenkomen in ‘De Ontmoeting' bloeit de kerk, ondanks corona, en daar zijn de gelovigen blij mee. In deze kerk kunnen nu de 600 leden samen komen.

Tot slot

"Het nieuwe gebouw zal vooral jonge bewoners trekken,” verwacht Stef Kuilboer, "maar is zeker ook geschikt voor ouderen. Ik verwacht dat in februari de oplevering plaats zal vinden en dan kunnen, via makelaardij Bakker Schoon, de vier appartementen worden verhuurd.”

Samen met aannemersbedrijf R. Blankendaal is de bouw van de appartementen verder ontwikkeld.