Kinderen met een onderwijsachterstand krijgen hulp.
Kinderen met een onderwijsachterstand krijgen hulp. (Foto: Pexels.com)

'Belangrijk dat ieder kind dezelfde onderwijskansen krijgt'

HOLLANDS KROON - De gemeente Hollands Kroon ontvangt van het Rijk onder meer geld voor het helpen van kinderen met een onderwijsachterstand. Hoe deze kinderen geholpen kunnen worden staat in het Onderwijskansenbeleidsplan. Dit plan heeft het college op 9 maart vastgesteld.

Wethouder Mary van Gent: “Het is zo belangrijk dat onze kinderen al vanaf hun geboorte dezelfde onderwijskansen krijgen. De partners en scholen in Hollands Kroon zijn intensief bij de plannen betrokken. Alles is in samenspraak gegaan en er is ontzettend goed meegedacht. Ik ben ervan overtuigd dat het geld precies op de juiste plekken terecht komt: daar waar het het hardste nodig is.”

Per 1 augustus 2020 kan elk kind van tweeënhalf tot vier jaar met een VVE-indicatie van het consultatiebureau, 16 uur per week naar een peuterschool in Hollands Kroon. De gemeente is bij wet verplicht deze mogelijkheid te bieden. Op 17 peuterscholen in Hollands Kroon worden de kinderen samen met andere kinderen zo optimaal mogelijk in hun ontwikkeling begeleid. Op de peuterspeelzaal worden zij onder meer voorgelezen en wordt er samen gelezen, gezongen en gespeeld. Het stimuleren van taalontwikkeling bij het jonge kind op de peuterscholen en het basisonderwijs, kan onder meer door het verrijken van het aanbod met bijvoorbeeld materialen en boeken.

Subsidie

"In samenspraak met de peuterscholen borgen wij dat er per 1 januari 2022 een hbo-opgeleide pedagogisch beleidsmedewerker beschikbaar is op de peuterscholen. Dit is bij wet verplicht. We stellen subsidie beschikbaar aan het basisonderwijs die zij kunnen inzetten voor kinderen met een onderwijsachterstand. Dit alles doen we samen met onze partners: de peuterscholen, kinderopvang, basisscholen, GGD Hollands Noorden en de bibliotheek. Het is een gegeven dat ongeveer 12 procent van de kinderen in de basisschoolleeftijd een onderwijsachterstand heeft. "Voor hen is extra inspanning nodig om te zorgen dat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarvoor hebben we samen met de drie scholenstichtingen Sarkon, Surplus en Kopwerk een OAB Masterplan geschreven. Op basis van dat OAB Masterplan kunnen basisscholen in 2021 en 2022 subsidie bij ons aanvragen."

Voor wie?

Leerlingen die een onderwijsachterstand hebben of die willen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen van laaggeletterde ouders of kinderen van wie de ouders de Nederlandse taal nog niet goed kennen. Scholen maken zelf een plan. Denk bijvoorbeeld aan extra taalonderwijs of extra tijd om te leren. Scholen kunnen samenwerken met bijvoorbeeld de peuterscholen of de bibliotheek. De onderwijsbesturen Kopwerk, Sarkon en Surplus informeren de basisscholen hoe zij het plan bij Hollands Kroon kunnen indienen.