Het bord kondigt Het Tweede Thuis aan.
Het bord kondigt Het Tweede Thuis aan. (Foto: JB/RM)

'Het wordt een echt Hollands Kroon hospice'

Vervolg van de voorpagina.

Paula: "Voor 80% zijn de financiën nu rond en konden de voorbereidingen voor het hospice van start gaan. Dinsdag 9 maart jongstleden werd het startsein gegeven voor de werkvoorbereidingen aan de stolpboerderij die compleet gestript gaat worden. Voordat daadwerkelijk begonnen kan worden met de bouw, hebben we eerst drie bomen moeten kappen en moest de garage worden verwijderd. In de stolp worden diverse algemene ruimtes gerealiseerd en zes tot acht appartementen voor cliënten. Op de plek van de bomen en garage wordt ook een deel van de kamers gebouwd."

Fondsenwerving

Het mag duidelijk zijn dat met de realisatie van Het Tweede Thuis veel geld is gemoeid. Paula: "Zoals gezegd is er ruim vijf jaar aan voorbereiding vooraf gegaan om de start van de (ver)bouw van het Hospice te kunnen realiseren. Ongeveer 80% van de totale investering is toegezegd door middel van leningen, subsidies, donaties en eigen middelen van voorheen stichting Erfgoed Mostert. Voor de laatste 20% willen we door middel van fondsenwerving en het verkopen van obligaties de rest van de financiën zien rond te krijgen."

Paula vervolgt: "De doelstelling voor de komende maanden is nog €540.000,-- bijeen te brengen. Dit is nodig om de toegezegde leningen definitief te maken. Ook zijn er middelen nodig om als we van start gaan de exploitatie dekkend te maken."

'Vrijwilligers van harte welkom'

"De eerste twee jaar van het bestaan van een Hospice ontvang je geen vergoeding vanuit het ministerie van VWS. Wij trekken dus vanaf heden regionaal en landelijk aan de bel om de begroting rond te breien. Ook het werven van vrijwilligers - zowel facilitair als voor de informele verzorging - gaat zo zoetjes aan van start. Mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten in het Tweede Thuis kunnen dat nu al kenbaar maken via www.hetweedethuis.nl."

Het gesprek met de enthousiaste Paula Udding leert dat niets aan het toeval wordt overgelaten om het Tweede Thuis ook een écht tweede thuis te laten zijn. Een huis waar mensen in alle rust en geborgenheid en ondersteund door hun dierbaren, professionele en vrijwillige zorg ontvangen en hun laatste levensdagen kunnen doorbrengen. "Ja, we zijn trots op ons project ", stelt ze. "Het hospice wordt gerealiseerd op een uniek stukje Westerland met uitzicht op het Amstelmeer. De buitenkant van de stolpboerderij wordt zo authentiek mogelijk gehouden en ook de oude hooischuur wordt in ere hersteld. Wij doen ons uiterste best om onze cliënten straks een warm welkom te geven."

Word vriend

Vriend worden van het Tweede Thuis? Dat kan. Voor vijf euro per maand is men vriend van het nieuw te realiseren hospice. Aanmelden kan via info@hettweedethuis.nl . Wie iets wil organiseren om fondsen te werven kan dat kenbaar maken via het reeds genoemde emailadres en doneren is mogelijk op rekeningnummer NL82 RABO 0335 9187 94 of NL03 TRIO 0391 0451 05.

Zie voor meer informatie: www.hettweedethuis.nl

Werkvoorbereidingen zijn begonnen.