Voorzitter Mohamed El Fakiri en broeder Bilal Komen nodigen alle jongeren van harte uit!
Voorzitter Mohamed El Fakiri en broeder Bilal Komen nodigen alle jongeren van harte uit! (Foto: Theo Annes)

Alle jongeren welkom in de moskee

LANGEDIJK - Hoe bereik je de jongeren? In deze moeilijke tijden hebben zij weinig tot geen mogelijkheden gehad elkaar op te zoeken en samen leuke dingen te ondernemen, te sporten of te chillen. De kans op verveling en het gebruiken van bijvoorbeeld lachgas ligt op de loer en er kunnen escalaties ontstaan waar niemand gelukkig van wordt.

door ben wansink

'Proberen de jongeren tot een goed persoon te laten opgroeien!'

Overal in het land ontstonden het laatste jaar dan ook initiatieven om jongeren de gelegenheid te geven zich te vermaken, zo ook in de Al Mohsinien Moskee in Langedijk. Een gesprek met voorzitter Mohamed El Fakiri en broeder Bilal Komen.

Aan goede wil geen gebrek: uit de woorden van de twee vertegenwoordigers van de moskee blijkt hoezeer zij willen dat hun jongeren een goede rol binnen de Langedijker gemeenschap kunnen vertolken.

Er wordt best wel eens geklaagd over de jeugd en dan is het prachtig dat daar actie op ondernomen wordt. In overleg met instanties zoals de gemeente neemt daarom de moskee het voortouw. Vanaf de opening van de moskee in september 2013 is algemeen bekend dat deze open staat voor iedereen die interesse heeft en informatie wil. De band met de gemeenschap is dan ook meer dan goed te noemen. Ook nu reageerde voorzitter El Fakiri onmiddellijk. Hij nam zelf bijvoorbeeld het initiatief een aantal maanden iedere avond een rondje te lopen om eventuele hangjongeren te kunnen aanspreken en samen tot oplossingen te komen.

Initiatieven

Maar er moest meer gebeuren, dus kunnen de jongeren al een week of 6 iedere vrijdagmiddag na het gebed van twee uur samen zitten, napraten, discussiëren of gewoon lekker chillen onder leiding van broeder Bilal.

Hij weet hoe om te gaan met jeugd en creëert een sfeer waarin de jongere zich fijn voelt. Na de ramadan is het ook weer mogelijk voor een hapje en een kopje thee te zorgen, dus is er reden genoeg om iedere vrijdag naar de moskee te komen.

Tot nu toe komen er wekelijks zo’n 5 tot 10 jongeren, Bilal hoopt dat dit er standaard 15 plus zullen worden.

“Ons raakvlak is ons geloof en onze moskee, daar kunnen we elkaar ontmoeten en samen praten over allerlei zaken die de jongeren bezighoudt. Maar gewoon gezellig samenzitten kan ook.”

Voetballen in de Kooi

Voorzitter El Fakiri voegt toe dat een potje voetbal in de Kooi achter de Vomar in Oudkarspel ook een initiatief is waar veel jongeren op een goede manier samen komen. Hij is daar erg blij mee. ”Wij willen onze jongeren bereiken en zo ook de Langedijker samenleving dienen, structuur geven aan de jeugd is zo belangrijk! Onze armen zijn wijd geopend, iedereen is welkom! Enkele dagen geleden hadden we nog een barbecue met de jongeren, voor de ramadan kookten we voor ze en vragen slechts respect voor de medemens terug. Ons geloof verkondigt immers ook liefde en respect voor iedereen, dat willen wij graag uitdragen!”

Uitnodiging aan alle jongeren

Tot slot een oproep van voorzitter El Fakiri en broeder Bilal: "Ben je tussen de 13 en 19 jaar en wil je leeftijdgenoten ontmoeten om samen te zijn? Samen leuke dingen doen en zo op een fijne wijze het weekend ingaan? Kom dan iedere vrijdag naar de moskee en doe, na de preek om 14.00 uur, mee met onze groep. Daar zul je echt geen spijt van krijgen!”