Rina Bruggeman (l) en Astrid Slegers van De Zonnebloem, afdeling Langedijk-Zuid, zijn naarstig op zoek naar vrijwilligers.
Rina Bruggeman (l) en Astrid Slegers van De Zonnebloem, afdeling Langedijk-Zuid, zijn naarstig op zoek naar vrijwilligers. ((Foto: Theo Annes))

Zonnebloem afdeling Langedijk-Zuid dringend op zoek naar vrijwilligers

Algemeen

LANGEDIJK - De Zonnebloem, afdeling Langedijk Zuid is naarstig op zoek naar een voorzitter, een bestuurslid activiteiten, een communicatiemedewerker en chauffeurs. Astrid Slegers: ‘’We staan in de startblokken om weer te mogen starten en zijn daarom op zoek naar u, als vrijwilliger. Maar ook nieuwe deelnemers zijn meer dan welkom.’’

We kunnen het niet alleen

De groep vrijwilligers van De Zonnebloem afdeling Langedijk Zuid hoopt in de resterende maanden van dit jaar nog gezellige uitjes te kunnen organiseren voor de ruim tachtig deelnemers. Door het coronavirus zijn in het afgelopen anderhalf jaar geen gezamenlijke activiteiten geweest. “Het enige dat mogelijk was om contact te houden is naar de mensen toegaan voor een praatje, een presentje of een telefoontje”, vertelt Astrid Slegers, penningmeester van de afdeling.

Moeilijke periode

Nationale Vereniging De Zonnebloem is al meer dan zeventig jaar een begrip in Nederland. De landelijke organisatie is onderverdeeld in ruim duizend lokale afdelingen met in totaal meer dan 40.000 deelnemers. De belangrijkste doelstelling is om zoveel mogelijk mensen met een lichamelijke beperking mee te laten doen aan de samenleving en sociaal isolement als gevolg van de handicap tegen te gaan. Astrid: “Onze afdeling heeft ruim tachtig deelnemers, in de leeftijden variërend van zeventig tot honderd jaar. Voor deze groep is het een nare periode geweest, waarbij eenzaamheid vaak een grote rol speelde. We hopen in het najaar weer te mogen starten met aangepaste activiteiten en op de planning staat een ‘terugkom-ontmoetingsmiddag’ in de Trefpuntkerk, zaterdag 18 september. We kijken er zo naar uit.’’

Vrijwilligers

Al het Zonnebloemwerk wordt door vrijwilligers gedaan, men is geen lidmaatschapsgeld verschuldigd en de deelnemers betalen een bijdrage, afhankelijk van het uitje. “Elk jaar organiseren we een groot aantal activiteiten”, zegt Rina Bruggeman, bestuurslid en verantwoordelijk voor de activiteiten. “Voor elk wat wils, en er kan vaak meer dan je denkt. Onze deelnemers ontvangen één keer per jaar een programmaboekje met alle activiteiten en maken zelf vrijblijvend keuzes. We hebben te maken met veel oudere deelnemers, daar zijn de meeste uitstapjes dan ook op ingesteld. Samen uit eten, een terrasje pakken, een museum, theater of dierentuin bezoeken, zijn hiervan enkele voorbeelden.”

Afscheid bestuurslid activiteiten

Rina Bruggeman neemt volgend jaar, na vijftien jaar, afscheid als bestuurslid maar blijft wel vrijwilliger. “Het is mooi geweest. Daarom zijn we op zoek naar een opvolger en dit gaat een duo-functie worden. Dit werk is prachtig om te doen en je krijgt er heel voor terug van de deelnemers. Door het verdrietige overlijden van onze voorzitter verleden jaar, is ook deze zo belangrijke functie vacant geworden. Om ons bestuur weer compleet te maken zijn we op zoek naar een voorzitter, iemand met bestuurlijke ervaring en een teamplayer.” Astrid vult aan: “We hebben op dit moment achttien vrijwilligers en dat is inclusief de bestuursleden. Op ruim tachtig deelnemers is dit een beetje krap en dus zijn algemene vrijwilligers altijd nodig. Laat je informeren hoe je met een paar uurtjes inzet per maand het verschil kunt betekenen voor een ander.”

Zichtbaarheid                                                                                       

Astrid: “Zichtbaarheid is heel belangrijk voor onze afdeling. Daarom zou het geweldig zijn als iemand met kennis van de sociale media zich een paar uurtjes per maand voor ons wil inzetten. Als we binnenkort weer mogen starten met de uitstapjes, moeten de deelnemers naar de locatie worden gebracht. Mochten er mensen zijn die een paar keer per jaar als chauffeur willen fungeren, kunnen zij zich opgeven. Het gaat dan alleen om het wegbrengen en weer ophalen van de deelnemers. Onkosten worden vergoed. U ziet, we kunnen het niet alleen en hebben uw hulp nodig om ons zinvolle werk te kunnen voortzetten. Laat uw dorpsgenoten niet in de steek en laat van u horen alstublieft.”

Meer weten of aanmelden? Bel Rina Bruggeman via 0226-316356 of Astrid Slegers via 06-42937099.