Karin Wunderink loopt tijdens haar wandeltraining graag door de dorpsstraat, waar ze zo verliefd op is.
Karin Wunderink loopt tijdens haar wandeltraining graag door de dorpsstraat, waar ze zo verliefd op is. (Foto: Loen van Gulick)

Karin Wunderink loopt voor Pink Ribbon

Algemeen

BROEK OP LANGEDIJK - Tijdens de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht zal Karin Wunderink uit Broek op Langedijk de twintig kilometer lopen. Ze probeert daarmee zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel, dat veel voor haar betekent. En dat gaat goed: ze heeft haar streefbedrag al drie keer bijgesteld. 

Door: Loen van Gulick

“Ik had me ook voor de tien kilometer kunnen inschrijven, maar ik wil wel voor een uitdaging gaan. Ik ben een doorzetter, ik heb nooit opgegeven. En een grotere afstand betekent hopelijk meer sponsorgeld”, vertelt Karin.

Medicijnvrij

Nog geen vier maanden geleden werd bij Karin een kwaadaardig melanoom gevonden. Op dezelfde plek als twintig jaar geleden. “Ik was al enkele jaren schoon verklaard. Dat woordje ‘schoon’ blijkt dan wel erg betrekkelijk. Het was een enorme teleurstelling.” Er werd direct actie ondernomen: binnen een week lag Karin onder het mes. Tijdens deze operatie werd het melanoom verwijderd. Daarna werd gestart met zowel chemotherapie als bestralingen. Sinds de tweede week van augustus is Karin eindelijk weer een hele week medicijnvrij. Meteen is ze gestart met de eerste wandeltrainingen.

Eerste training

“Met mijn nicht heb ik tijdens de eerste training elf kilometer gelopen. Nou, we hadden beide spierpijn hoor, de volgende dag!” Het was een goede start van een heus trainingsschema. Karin is van plan om in de aanloop naar de wandeltocht tweemaal per week vijftien kilometer te wandelen. Samen met haar nicht, de eveneens uit Langedijk afkomstige Nathalie Bakker, want: die weet de mooie plekjes in en om haar dorp. Karin: “Ik woon sinds een jaar in Langedijk. En, oh, ik vind het echt leuk hier. Via de Dorpsstraat liepen we helemaal naar De Knip in Oudkarspel. Al die leuke straatjes die je dan tegenkomt. En sommige tuintjes zijn zo mooi!”

Ander soort chemo

Pink Ribbon zamelt geld in voor het financieren van onderzoek naar borstkanker. Doordat Karin het traject vanuit haar eigen ervaring kent, weet ze hoe noodzakelijk dit onderzoek is. En doordat ze het traject nu tweemaal doorlopen heeft, ziet ze ook dat er een grote ontwikkeling is gemaakt in de afgelopen twintig jaar. “Er zijn zo veel dingen veranderd: er zijn nieuwe technieken, andere apparatuur. Ik kreeg nu ook een ander soort chemo. Vroeger stond chemotherapie gelijk aan haaruitval, dat is nu niet meer altijd zo.”

Boost

Tijdens de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht, zaterdag 18 september, loopt Karin met een vriendin uit Egmond, Esther Dekker. Naast een mooi sponsorbedrag binnenhalen is uitlopen het hoofddoel. Mede omdat Karin nu tijdens haar herstelperiode kampt met de vermoeidheid die chemotherapie met zich meebrengt. Toch proberen Karin en haar vriendin een mooie tijd neer te zetten. Karin: “Dat we voor dit goede doel lopen geeft echt een boost. 5,4 kilometer in een uur moet haalbaar zijn. Dan loop ik na drie uur en tweeënveertig minuten over de finish. Ik hoop natuurlijk dat ik daar dan ontvangen wordt door mijn man, mijn nicht en mijn vrienden. Zij waren voor mij tijdens afgelopen periode; hun steun is erg belangrijk voor mij.”

Doneren

Karin heeft haar originele streefbedrag van € 300,- ruimschoots overtroffen. De teller staat tijdens het verschijnen van dit artikel op € 2.527,- Alle donaties zijn natuurlijk van harte welkom. Doneren kan via pinkribbon.damtotdamwandeltocht.nl/fundraisers/karinwunderink