Ben wenst leraren en hun leerlingen een mooi nieuw schooljaar toe.
Ben wenst leraren en hun leerlingen een mooi nieuw schooljaar toe. (Foto: Archief)

Geachte leerkracht,

Ben jij die van zichzelf overtuigd zijnde docent die weet wat iedere leerling nodig heeft? Die op tijd ziet dat Jantje, daar links achterin, eigenlijk niet goed meekomt met de rekenles? Die ziet dat Linda met lezen achterblijft en extra leeshulp nodig heeft? Die geen twijfels heeft aan datgene wat hij of zij doet: onderricht geven en leerlingen op weg helpen naar een mooie toekomst? Die denkt de wijsheid in pacht te hebben en zegt nooit en te nimmer ordeproblemen te hebben? Bij wie dat jongetje met die mooie krullen nooit onrust geeft, terwijl dat het schooljaar ervoor bij een collega wel zo was? Ben jij een leerkracht die zichzelf een pedagogische kanjer vindt, er van overtuigd is probleemloos ooit het pensioen te bereiken? Die trots op verjaardagsfeestjes spreekt over behaalde successen en daarbij laat merken collega’s maar een stelletje zoekenden in de onderwijswoestijn te vinden? Vind jij jezelf dus een super topdocent? 


als je op bovenstaande vragen voluit ’ja’ geantwoord hebt, dan vind ik jou NIET geschikt om mijn kleinkinderen te onderwijzen. Laat ze dan maar bij die minder goede collega in de klas zitten. 

'Ik had het geluk dat leerlingen jong en dus flexibel zijn'

Zelf gaf ik ruim 40 jaar les en heb nooit het gevoel gehad het goed te doen. Ik deed mijn best, maar kende veel twijfels. Ik was niet altijd een pedagoog.. Ik deed leerlingen tekort en wilde er regelmatig eentje achter het behang plakken. Ik was dan tactloos en bracht daardoor meer onrust in de groep dan die ene, wat moeilijker, leerling waarover ook mijn collega’s regelmatig klaagden. 


Ik had het geluk dat leerlingen jong en dus flexibel zijn. Zij waren vergevingsgezind en spaarden me. “Ach, meester heeft een moeilijk moment, misschien was zijn vrouw lastig..”, zeiden ze dan en knikten begripvol. Zij gaven me de stimulans om vrolijker door te gaan met datgene wat ik over wilde brengen. Die kennisoverdracht mislukte wel eens. 


Maria Montessori zei: ”Het blijft een zoeken!” Dat geldt voor het hele leven, dus ook voor het onderwijs. Kortom: fouten maken en miskleunen horen ook bij het onderwijs, het maakt het menselijk! Geachte leerkracht: maak er een geweldig schooljaar van, voor jezelf en iedere leerling! Succes!

Ben Wansink