Na 65 jaar zijn Louise en Gerrit nog altijd gek op elkaar. 'Wij hebben in ons leven alle geluk gehad.'
Na 65 jaar zijn Louise en Gerrit nog altijd gek op elkaar. 'Wij hebben in ons leven alle geluk gehad.' (Foto: Theo Annes)

Echtpaar Terlouw 65 jaar getrouwd: ‘Wij zijn echte zondagskinderen’

HEERHUGOWAARD – In de huiskamer van bruidspaar Terlouw lijkt het momenteel net een bloemenzaak. Niet alleen de boeketten bloemen, maar ook tientallen felicitatiekaarten maken duidelijk dat de mensen niet zijn vergeten dat Gerrit (85) en Louise (84) Terlouw maar liefst 65 jaar getrouwd zijn. “Wij hebben in ons leven alle geluk gehad”, zegt Louise. “Daarom vinden wij dat wij echte Zondagskinderen zijn.”

Vanwege corona kan er helaas geen groot feest worden gevierd

Gerrit, geboren in Groot-Ammers, en de in Utrecht geboren Louise hebben hun officiële trouwdag, 10 januari, vanwege de beperkende maatregelen door het coronavirus helaas niet groots kunnen vieren. "We kregen telkens kleine groepjes op visite”, zegt Gerrit, die maar liefst veertig heeft gewerkt bij Detam, de voorloper van het UWV, waar hij elf functies heeft gehad.

Irish Cottage

"Toen we zestig jaar getrouwd waren, hebben we een enorm feest gegeven. Met een bus vol familie en vrienden reden we naar The Irish Cottage in Oude Niedorp. Dat was een fantastische avond! Maar ondanks dat we deze keer geen feest konden geven, zijn we niet vergeten."

Zuyder Waert

Gerrit en Louise kennen elkaar al vanaf de lagere school. Gerrit: "We zaten op school in Jutphaas, een dorp dat tegenwoordig deel uitmaakt van Nieuwegein. In 1944 werd de school gevorderd door de Duitsers en konden we er niet meer naartoe. Louise ging vervolgens naar een school in Utrecht en woonde ook nog een jaartje in Friesland. Zodoende verloren we elkaar uit het oog.” Een paar jaar later kwamen ze elkaar weer tegen. Louise: "Ik ging ‘te carnavallen’ en zag Gerrit samen met mijn vriendin lopen. Díe verkering ging uit en daarna kwamen wij weer samen. We trouwden in 1956 in Utrecht en vanwege het werk van Gerrit bij Detam verhuisden we in 1968 naar Heerhugowaard. Eerst aan de Oberonlaan en later aan de Vestdijklaan. Zelf ging ik werken als voedingsassistente bij Zuyder Waert.’’

Achterkleinkinderen

In de huiskamer van de heer en mevrouw Terlouw hangt een prachtige foto van de hele familie. “Die foto is gemaakt voor ons zestigjarig huwelijksfeest. We hebben drie kinderen: Jos (64), Laura (58) en Jera (55). Ook hebben we in totaal zes kleinzonen -waaronder een cadeautje - en twee achter kleinkinderen. We hebben veel contacten met iedereen en voelen ons daar erg gelukkig mee”, zegt Gerrit, die trots is op de Koninklijke Onderscheiding die hij mocht ontvangen na zijn werkzame leven.

'Heerlijk compliment'

“We hebben al die jaren allebei hard gewerkt; er was dus geen tijd om ruzie te maken”, lacht hij. Terwijl hond Bobbie met de tennisbal speelt, deelt ook Louise dat ze trots is op haar kleikinderen. “Als ze zeggen ‘wij willen later net als oma en opa zijn’, dan is dat toch een heerlijk compliment!’’

Rummikub

Het echtpaar Terlouw vermaakt zich, ondanks de coronacrisis, nog prima op hun 'oude dag'. Vaak spelen Gerrit en Louise ’s middag het spelletje Rummikub. Ook maken ze samen graag een wandelingetje. Louise kookt graag Hollandse pot en Gerrit rommelt graag in de tuin en is fervent lezer van spannende sciencefictionboeken. “En dankzij de kleinkinderen zijn we helemaal ‘bij’ op de computer!”