Met babymuizenstapjes het nieuwe jaar in

Elk tijdschrift heeft er weer vol mee gestaan; jaarhoroscopen, afvalchallenges en tips om je goede voornemens nu echt-echt-echt te laten slagen. Er zijn duizenden studies gedaan en boeken geschreven over het behalen van je doelen. En om dit vooral te doen in babysteps, in babystapjes. Als je je grootse doel benadert zoals een baby dat doet, stapje voor stapje, dan heb je meer kans van slagen, is het idee. Gelukkig ben ik dol op baby’s en knuffel ik heel graag met mijn babynichtje en -neefje, maar toch ga ik mijn doelen dit jaar anders aanpakken.

'n Lijf als Doutzen

Mijn doelen benader ik dit jaar niet met babystapjes. Nee, ze gaan met muizenstapjes. Babymuizenstapjes. Als je in een lockdown zit met kinderen, is er namelijk bijzonder weinig tijd over voor jezelf. Ik kom ongeveer aan één uur me-time per dag; een middagdutje van dertig minuten plus zes keer vijf minuten naar de wc (ja, stiekem met mijn telefoon). Natuurlijk zou ik ook graag een lijf als Doutzen Kroes hebben en net zo goed en gezond kunnen koken als Jamie Oliver, maar deze doelen acht ik dit jaar - en alle jaren van mijn leven - niet haalbaar. Daarom heb ik mezelf de volgende doelen gesteld voor 2021:

- Mijn kinderen gezond houden, zodat ze elke nacht een stukje groeien
- Zorgen dat ik ‘s nachts kan doorslapen
- Liefdevol en consequent regeren in mijn huis
- Vaker een spelletje doen met mijn kinderen
- Met liefde elke uitgetrokken tand belonen met een muntje onder het hoofdkussen
- Starten met het opschrijven van Davids levensverhaal voor mijn kinderen
- Mijn sociale leven in stand houden, zodat ze de lockdown overleeft
- Mijn ouders meer waardering geven voor wat ze allemaal voor me doen

Interessante eigenschappen

Dat deze doelen niet meetbaar zijn, laat ik voor nu maar even in het midden. Ze zijn in ieder geval wel met babymuizenstapjes te benaderen. Tijdens mijn zoektocht naar de lengte van zo’n babymuizenstap (het zal een paar millimeter zijn, maar Google wist dat ook niet), ben ik een aantal interessante eigenschappen van muizen te weten gekomen. Zij bereiken namelijk altijd hun doel. Ze klimmen en springen over elk obstakel dat ze in hun leven tegenkomen. En als brutale verkenners zijn ze nooit bang zijn om de wereld te ontdekken. Muizen stoppen nooit met groeien en vertrouwen volledig op hun eigen zintuigen. Hmmm, zouden we hier misschien een les uit kunnen leren?

Vier je successen

Ik vraag me af of muizen ook al hun kleine succesjes vieren met een stukje kaas? Want dat is belangrijk, je successen vieren. Zelfs de kleine. Nu zal ik niet bij elke chocoladereep die ik laat liggen de vlag uithangen, maar mezelf eens wat vaker een schouderklopje geven kan geen kwaad. Of… een beetje extra me-time voor mezelf inplannen misschien...?